Századvég: 78 százalék nemmel szavazna a kvótareferendumon

2016. szeptember 20. 15:50
A magyarok 72 százaléka elutasítja a menedékkérők kvóták szerinti elosztását, 78 százalékuk pedig nemmel szavazna az októberi kvótanépszavazáson. Igennel csak 3 százalék szavazna – derült ki a Századvég közvélemény-kutatásából.

 

A magyarok több mint 70 százaléka elutasítja a menedékkérők uniós tagállamok közötti automatikus szétosztását, 78 százalékuk pedig nemmel szavazna az október 2-ai referendumon – közölte a Századvég Alapítvány szeptemberi közvélemény-kutatásának eredményeit kedden az MTI-vel.

A Migrációkutató Intézet megbízására, szeptember 7. és 12. között készített felmérés a migráció társadalmi megítélését vizsgáló kutatássorozat negyedik lekérdezése volt. A több mint kétezer felnőtt telefonos megkérdezésére épülő, reprezentatív kutatás szerint a magyarok 72 százaléka elutasítja a menedékkérők uniós tagállamok közötti automatikus szétosztását. A válaszadók 78 százaléka nemmel, 3 százaléka igennel voksolna az október 2-i népszavazáson.

Szuverenitási megfontolásból szavaznának nemmel

Akik nemmel szavaznának, azok a döntésüket elsősorban szuverenitási megfontolással indokolták: 61 százalékuk szerint a magyar nép joga eldönteni, hogy kivel kíván együtt élni. A betelepítést pártolók szűk táborának 36 százaléka bár nem ért egyet a brüsszeli javaslattal, a kormány politikáját sem tudja elfogadni.

A válaszadók 60 százaléka arra számít, hogy a népszavazáson egyértelmű győzelmet aratnak a nemek (további 18 százalék szerint pedig szoros eredmény mellett születik meg majd ez a végeredmény). Figyelemre méltó, hogy az igen szavazatot leadni kívánók többsége (54 százalék) is a kvóta elutasítására számít október 2-án – tették hozzá. A kutatás eredményei szerint a megkérdezettek döntő többsége (78 százalék) úgy gondolja, hogy az európai merényletek mögött inkább szervezett bűnelkövetői csoportok tagjai állnak, mintsem magányos merénylők. A válaszadók szerint az elkövetők tetteit elsősorban az iszlám téves értelmezése (65 százalék), illetve a szegénység (46 százalék) magyarázza.

A muszlim vallás tehát nem csupán az integráció egyik legfontosabb akadályaként jelentkezik, de téves értelmezése nyomán alapot teremt az erőszakos cselekményekre is – jegyezték meg. A résztvevők szerint a radikális nézetek terjedésének megakadályozásában elsősorban az érintettek családja (58 százalék), valamint a rendvédelmi szervek (55 százalék) játszhatnak hangsúlyos szerepet. A megkérdezettek szűk többsége (51 százaléka) jogos büntetésnek tartja, hogy súlyos bűncselekmény esetén a kettős állampolgárságú elkövetőt megfosszák az állampolgárságától.

Elsősorban gazdasági bevándorlók érkeznek

A korábbi kutatásokkal összhangban az emberek többsége (60 százaléka) továbbra is úgy vélekedik, hogy elsősorban gazdasági bevándorlók érkeznek a kontinensünkre. A kutatásban részt vevők többsége (87 százaléka) a migránsok globális számának növekedését érzékeli, és szerintük elsősorban a Közel-Keletről (27 százalék), illetve Észak-Afrikából (26 százalék) kelnek útra.

A megkérdezettek szerint a migránsok motivációi sokfélék lehetnek, azonban a legtöbben (60 százalék) a jobb munkalehetőségek keresését jelölték meg válaszukban, illetve sokan (51 százalék) megnevezték a politikai okokat is. A legtöbben (77 százalék) úgy vélik, hogy Európa a migráció elsődleges célpontja, amit részben a szubjektív érintettségérzet is magyaráz – írták.    

Hozzátették: nem meglepő, hogy a válaszadók elsősorban a már említett két térséget jelölték meg az Európára a következő évtizedben nehezedő migrációs nyomás forrásaként. Ehhez kapcsolódóan a közleményben felidézték az alapítvány korábbi kutatási eredményeit, amelyek szerint a társadalom döntő többsége valós megoldásként tekint a kibocsátó térségek stabilizálására, és ebben az emberek az Európai Uniónak és külön Magyarországnak is szerepet szánnak.

 

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 3% igennel szavazó meglepően sok a Liberálisok általános támogatottságához képest...

El is mennek majd szavazni?

Pl. a gazdasági migránsainak akik több százezren külföldre kényszerültek menni dolgozni és akiknek nem engedték meg a levélben szavazást.

Lehet hogy rajtuk bukik az egész savazás érvényessége.

Eltolcsy kutató, aki nagyon jól ismeri az MNB elnök úr igényeit...

El kell menni , nemmel szavazni , mert ez az egyetlen , a helyzettel adekvát válasz ! A sok mellébeszélés és ál-humánus szirénhang legjobb leleplezése a nem szavazat október 2-án !

Bocsika Putyin-pubi, de nem tudod véletlenül, hogy kinek a szakértő munkássága alatt vágták bóvliba az országot???
Amúgy nekem 2M Forint magánnyugdíjpénztári megtakarításomat fújta meg Eltolcsy. Neked mennyit?
Volt neked egyáltalán olyanod??
Mocsok meg azért vagyok mert nekem más a véleményem mint neked???
Tudod én veled ellentétben fel tudom azt dolgozni, ha valaki mást gondol ugyanarról mint én.
Amúgy hol olvastál te éntőlem olyat, hogy dicsértem volna Feketét vagy Surányit?
Amúgy Eltolcsy legújabb barátnőjéről mi a véleményed?
Biztos nagyon jó valamiben, ha még az asszonyt is dobta miatta és tuti állásokba rakja. Az a 29 év korkülönbség meg már nem is számít...

Igazán gyönyörű okfejtés, nem is igazán szeretnék belezavarni, csak megemlíteném, hogy a nemzetgazdasági miniszternek azért fontos a "nyugati pénzügyi körök" véleménye mint ahogy annak a bizonyos polipnak a csápjai is fontosak a számára.

"Magyarország immár két hitelminősítőnél is kikerült a bóvliból, aminek kapcsán Varga Mihály elég optimista hangvételű interjút adott a Világgazdaságnak. A nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanis most az a cél, hogy
az elkövetkező években tartósan 3 százalék fölött bővüljön a gazdaság."

Az "állami felügyeletnek" nevezett nyugdíj-lopásról meg csak annyit, hogy neked ezek szerint nem volt semmiféle megtakarításod.
Amúgy ha Eltolcsy barátnőjének hosszú, boldog életet kívánsz, akkor mit kívánsz a kidobott feleségnek?? Merthogy vele többet élt, mint a 29 évvel fiatalabb barátnővel.

Azt már csak halkan jegyezném meg, hogy én téged még soha nem neveztelek "mocsok"-nak, de hát ugye nem vagyunk egy fajsúlyban...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés