Barack Obama

Obama a menekültügyről: eposzi léptékű válsággal nézünk szembe

2016. szeptember 21. 09:11

Ötven nemzet ígéretet tett arra, hogy még idén 360 ezer menekültet fogad be a háború sújtotta vidékekről, elsősorban Szíriából, Afganisztánból és Szomáliából – jelentette be Barack Obama New Yorkban, az általa szervezett menekültkonferencián. Az amerikai elnök ugyanakkor leszögezte: eposzi léptékű válsággal nézünk szembe.

Barack Obama amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés ülésével párhuzamosan külön konferenciát szervezett a menekültválságról New Yorkban, és bejelentette, ötven ország ígéretet tett arra, hogy még idén 360 ezer menekültet fogad be a háború sújtotta vidékekről. Egy nappal az ENSZ-ben megtartott nemzetközi menekültkonferenciát követően Obama újabb menekültkonferenciát rendezett Vezetők csúcsértekezlete címmel, és társ-házigazdaként külön meghívta Kanada, Svédország, Németország, Mexikó és Etiópia képviselőit. 

Valamennyi ország a legmagasabb szinten képviseltette magát, Angela Merkel német kancellár azonban az utolsó pillanatban –eltételezhetően a berlini választások számára és pártja számára kedvezőtlen eredményei miatt – lemondta részvételét. 

Obama: Nem csukhatjuk be a szemünket

A konferencián az amerikai elnök bejelentette: ötven nemzet ígéretet tett arra, hogy még idén 360 ezer menekültet fogad be a háború sújtotta vidékekről, elsősorban Szíriából, Afganisztánból és Szomáliából. Kanada és Németország például a tavalyihoz képest megduplázza a befogadandó menekültek számát. 

„Eposzi léptékű válsággal nézünk szembe” – fogalmazott Obama, és leszögezte, hogy több mint 65 millió embernek kellett elhagynia otthonát, többen menekülnek, mint a második világháború óta bármikor. A 65 millió menekült közül 21 milliónyinak a hazáját is el kellett hagynia – tette hozzá az elnök. „Nem csukhatjuk be a szemünket, és nem fordíthatunk hátat, nem csaphatjuk be az ajtót e családok előtt, mert ezzel legalapvetőbb értékeinket árulnánk el” – figyelmeztetett Barack Obama. 

A Világbankkal összefogásban új finanszírozási lehetőségeket kutatnak fel

Az elnök külön köszönetet mondott Mexikónak, amely a közép-amerikai országokból fogad be nagyszámú menekültet, valamint Svédországnak, Kanadának és Németországnak. Obama külön megemlítette – a konferencián egyébként felszólaló – Justin Trudeau kanadai kormányfő, illetve Angela Merkel német kancellár nevét is, mint akik rendkívüli támogatást nyújtanak a menekülőknek. Barack Obama bejelentette: a menekülőknek segítséget ígérő több mint ötven nemzet az idén több mint 4,5 milliárd dollárral emelte meg a humanitárius célokra nyújtott anyagi segítséget. Ezt a pénzt élelmiszerre, gyógyszerre, ruhákra és menedékhelyek létesítésére költik. 

Obama megígérte: a Világbankkal összefogásban új finanszírozási lehetőségeket kutatnak fel, hogy a befogadó szegényebb országoknak segítsenek a menekültek integrálásában. Ezzel összefüggésben Törökországot, Jordániát, Csádot és Thaiföldet említette, mint segítendő befogadó államokat. Az elnök kedd délelőtt, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán elmondott beszédében is kitért a menekültválságra, és még több menekült befogadására buzdította a világ – elsősorban gazdagabb – országait.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://migracio.mandiner.hu/trackback/24846