Obama a menekültügyről: eposzi léptékű válsággal nézünk szembe

2016. szeptember 21. 9:11
Ötven nemzet ígéretet tett arra, hogy még idén 360 ezer menekültet fogad be a háború sújtotta vidékekről, elsősorban Szíriából, Afganisztánból és Szomáliából – jelentette be Barack Obama New Yorkban, az általa szervezett menekültkonferencián. Az amerikai elnök ugyanakkor leszögezte: eposzi léptékű válsággal nézünk szembe.

Barack Obama amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés ülésével párhuzamosan külön konferenciát szervezett a menekültválságról New Yorkban, és bejelentette, ötven ország ígéretet tett arra, hogy még idén 360 ezer menekültet fogad be a háború sújtotta vidékekről. Egy nappal az ENSZ-ben megtartott nemzetközi menekültkonferenciát követően Obama újabb menekültkonferenciát rendezett Vezetők csúcsértekezlete címmel, és társ-házigazdaként külön meghívta Kanada, Svédország, Németország, Mexikó és Etiópia képviselőit. 

Valamennyi ország a legmagasabb szinten képviseltette magát, Angela Merkel német kancellár azonban az utolsó pillanatban –eltételezhetően a berlini választások számára és pártja számára kedvezőtlen eredményei miatt – lemondta részvételét. 

Obama: Nem csukhatjuk be a szemünket

A konferencián az amerikai elnök bejelentette: ötven nemzet ígéretet tett arra, hogy még idén 360 ezer menekültet fogad be a háború sújtotta vidékekről, elsősorban Szíriából, Afganisztánból és Szomáliából. Kanada és Németország például a tavalyihoz képest megduplázza a befogadandó menekültek számát. 

„Eposzi léptékű válsággal nézünk szembe” – fogalmazott Obama, és leszögezte, hogy több mint 65 millió embernek kellett elhagynia otthonát, többen menekülnek, mint a második világháború óta bármikor. A 65 millió menekült közül 21 milliónyinak a hazáját is el kellett hagynia – tette hozzá az elnök. „Nem csukhatjuk be a szemünket, és nem fordíthatunk hátat, nem csaphatjuk be az ajtót e családok előtt, mert ezzel legalapvetőbb értékeinket árulnánk el” – figyelmeztetett Barack Obama. 

A Világbankkal összefogásban új finanszírozási lehetőségeket kutatnak fel

Az elnök külön köszönetet mondott Mexikónak, amely a közép-amerikai országokból fogad be nagyszámú menekültet, valamint Svédországnak, Kanadának és Németországnak. Obama külön megemlítette – a konferencián egyébként felszólaló – Justin Trudeau kanadai kormányfő, illetve Angela Merkel német kancellár nevét is, mint akik rendkívüli támogatást nyújtanak a menekülőknek. Barack Obama bejelentette: a menekülőknek segítséget ígérő több mint ötven nemzet az idén több mint 4,5 milliárd dollárral emelte meg a humanitárius célokra nyújtott anyagi segítséget. Ezt a pénzt élelmiszerre, gyógyszerre, ruhákra és menedékhelyek létesítésére költik. 

Obama megígérte: a Világbankkal összefogásban új finanszírozási lehetőségeket kutatnak fel, hogy a befogadó szegényebb országoknak segítsenek a menekültek integrálásában. Ezzel összefüggésben Törökországot, Jordániát, Csádot és Thaiföldet említette, mint segítendő befogadó államokat. Az elnök kedd délelőtt, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán elmondott beszédében is kitért a menekültválságra, és még több menekült befogadására buzdította a világ – elsősorban gazdagabb – országait.

(MTI)

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elnök úr! Ha a válság eposzi léptékű, akkor talán ne feledkezzünk meg a seregszemléről sem! Melyik az a nagyhatalom, amely "demokráciaexportjával" élen járt az eposzi léptékű válság kirobbanásában? Amely - természetesen nem megtagadva alapvető értékeit - olyan velejéig humanista és demokrata államokkal szövetséges, mint Szaúd-Arábia vagy Izrael (vajon ők benne vannak-e az 50 országban...)? Melyik az a nagyhatalom, amelyik kőfallal védi déli határait a "menekülők" ellen, "hátat fordítva és becsukva az ajtót családok előtt?"

Ha a Clintonné taktikusan a megválasztása után, de még a beiktatása előtt halna meg a kb 100 betegségében akkor hatalmi űr keletkezne és maradna Obama. Az elnökhelyettes sem veheti át a Clintonné helyét ha azt még nem iktatták be.

Még annál is eposzibb méretűvel. És ahhoz képest mi az a 360 ezer? Akik feltehetően nem az analfabéták közül kerülnek ki, tehát igencsak hiányozni fognak onnan, ahonnan eljönnek.

Tessék mondani, nem lehetne valamit tenni azért is, hogy ez az eszetlen méretű emberi szaporodás leálljon végre??? Mit ér az, ha évente pár százezer jobb adottságú embert áttelepítünk az élhetetlen területekről, ha tízmilliók születnek a helyükre?

Mit ér az, aki csak a szívével gondolkozik, az eszén pedig ül?

Jól mondja, tényleg hősköltemény, mely a világot lángba borítja.Ám hol a szerző. ki az elismerést, a tapsot hajlongva fogadja? Nem mutatkozik, mert tudja: nem babért, de fejlövést érdemelne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés