Schulz hajlandó lenne tárgyalni a rugalmas szolidaritásról

2016. szeptember 22. 15:01
Érdemes lenne tárgyalni a V4-ek rugalmas szolidaritásra vonatkozó javaslatáról, vagyis arról, hogy a tagállamok saját hatáskörben dönthessenek arról, kit fogadnak be – mondta Martin Schulz, az EP elnöke a múlt heti pozsonyi EU-csúcs eredményeit értékelve. Ugyanakkor politikai cinizmusnak nevezte, hogy azok vádolják tehetetlenséggel az EU-t, akik kivonják magukat a közös megoldásból.

Érdemes tárgyalni a rugalmas szolidaritás elképzeléséről, amelyet a visegrádi országcsoport (V4) mutatott be a pozsonyi EU-csúcson – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján Berlinben. 

Schulz újságírói kérdésre kifejtette: nyilvánvalóan Szlovákia és Csehország vetette fel a V4 csoport másik két államának, Lengyelországnak és Magyarországnak, hogy tárgyalni kell a menekültválságban segítségre szoruló uniós tagországok támogatásáról, és a menekültek befogadásáról azzal a feltétellel, hogy mindenki saját hatáskörben dönthet arról, hogy kit fogad be. Ez az elképzelés előrelépést jelent, párbeszédet kell kezdeni róla – mondta Martin Schulz.

Hozzátette: nem ért egyet teljes mértékben a V4 csoport felvetésével, de tudomásul kell venni, hogy a menekültek ügyében eddig hozott közös döntések „nagyon gyakran nem állják ki a gyakorlat próbáját”, ezért tárgyalni kell minden javaslatról, amely előmozdíthatja az ügyet. 

A menekültek elosztása 28 tagország között nem lenne gond, például egymillió menekült „föl sem tűnne” az 508 millió uniós állampolgár között. A probléma éppen abból adódik, hogy nem mindenki vesz részt az elosztásban, az pedig „politikai cinizmus”, hogy éppen azok vádolják tehetetlenséggel az EU-t, akik kivonják magukat – mondta az EP elnöke. 

Arra a kérdésre, miként értékeli Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki – az Origo-n megjelent interjúban kifejtett – felvetését az illegális határátlépők EU-n kívüli elhelyezéséről, azt mondta, nem gondolja, hogy „menekülteket ki kellene vinni Európából más régiókba, hogy ott táborokban, őrizet alatt tartsák őket”

Megjegyezte: előfordulhat, hogy a magyar kormányfő néhány dolgot összekevert, hiszen arról zajlik diskurzus, hogy az EU-ba igyekvő menedékkérőknek kellene az EU-n kívül, például észak-afrikai országokban állomásokat létrehozni, ahol le lehetne folytatni a menedékjogi eljárást, és ahonnan az uniós tagországok befogadhatnák a védelemre szoruló kérelmezőket, hogy ne az életük kockáztatásával, embercsempészek hatalmába kerülve próbáljanak meg bejutni az EU-ba.

Hozzátette: tekintettel a jelenlegi drámai helyzetre”, mindenkinek érdemes lenne törekedni a mérsékelt hangnemre.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Schulci most hajaz a Kancellári székre, s ezért választotta a rugalma visszavonulást migránsügyben.

Azért Én emlékszem, mikor 2015 májusában Orbánnal találkozott akkor nagyarccal jelentette ki előszőr, hogy 500.000 bevándorlót emlegetve, hogy nem okoz problémát. Ekkor volt az, hogy Orbánt ujfennt az EP elé citálták és ráadásúl elítélő nyilatkozatot fogadtak el, mivel Orbán bejelentette, hogy az EU böszmesége miatt saját kezébe veszi az ügyeket és Dablin III. szerinti betartása érdekében Keritést fog építeni és a Schengeni Szerződés alapján megvédi a külső határt.

Na szeptemberre exkalálodott a helyzet. Hál Istennek a Kerités állt miközben dübörgött a Willkommen Örömünnep és a meghívás.

Schulci most az EU hajóról menekülve képes feladni EP Elnőki posztját amit tudjuk, hogy Merkel brusztolt ki és alkúval Junker érdekében fejtett ki.

Na most elérkezettnek látja az ídőt, hogy beszálljon a belpolitikába és jótevője Merkel riválisa legyen.

Van egy mondás, amely szerint bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta.

Nem állítom, hogy a migráció egyszerű probléma, sőt.

De amit az Unió eddig úgynevezett "közös megoldásként" felmutatott, az pont arra volt jó, hogy lassacskán megoldhatatlanná fejlessze a problémát.

Te szerencsetlen, milyen kozos megoldasbol? A kvotazas a kozos megoldas? Ha csotores van akkor vodorrel szet kell hordani a vizet a lakasban ? Nem inkabb el kell zarni a vizet, es megjavitani a csovet?

"egymillió menekült „föl sem tűnne” az 508 millió uniós állampolgár között."

ahogy azt Moricka elkepzeli. Egymillio akit szallasolni, etetni ruhazni kell nagyon is feltunne. Lehet hogy o a kenyelmes brusszeli barsonyszekbol nem erzi, de mi atlagemberek tiz eve tarto valsag utan egyszeruen mar nem tudjuk hova beljebb huzni a nadragszijat.

Azt sem hiszem el neki, amit kérdez.

Hajlandó tárgyalni? Hurrá! Tárgyalja csak meg a muttival meg a tintással, részünkről passzolunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés