Kapunyitási pánik: újságírók vitáztak a migrációról

2016. szeptember 24. 16:42
Újságírói kerekasztal beszélgetésen vitatkozott Bencsik Gábor (Demokrata), Földes András (Index), Pető Péter (Népszabadság) és Stumpf András (Mandiner) a bevándorlásról és a kvótanépszavazásról csütörtökön, a Rajk szakkollégium szervezésében. Mindannyian kiemelték: nem ismerik a megoldást, viszont elárulták hogyan fognak szavazni. Az újságírók meglepően hasonlóan értelmezték a migrációs válságot. Tudósításunk a Corvinus Egyetemről.

A Rajk László Szakkollégium Kapunyitási Pánik címen szervezett konferenciájának záróeseményén jobb- és baloldali újságírók vitatkoztak a Corvinus Egyetemen csütörtökön a migrációs/menekültválságról és a kvótanépszavazásról.

Pető Péter (Népszabadság) azzal kezdte a beszélgetést, hogy nincs olyan baloldali válasz, ami korlátok nélküli befogadást promotálná. Pető szerint a határokat meg kell védeni, de a menekülteket is be kell fogadni. A gazdasági bevándorlók esetében ezt már jobban meg kell fontolni. A Népszabadság újságírója kiemelte, a kulturális különbségek a kérdésben fel vannak nagyítva.

Stumpf András (Mandiner) szerint az EU eltévesztette a házszámot. Angela Merkelt „bugyuta politikusnak” nevezete, akinek a tavalyi krízis során a kommunikációja rendkívül elhibázott volt. Úgy fogalmazott: a befogadásnak van egy működő, elfogadható mértéke, de most milliós tömegekről van szó, ami ezt magasan meghaladja. Szerinte a döntéshozók nem engedhetik meg maguknak, hogy „hippik legyenek”. A morális kötelezettségük elsődlegesen az országok és az EU érdekeinek képviseletére vonatkozik.

Megmozdult a föld

Bencsik Gábor – Francis Fukuyama-ra utalva – azt mondta: „a történelem folyton halad, nem ér véget”. A civilizációk kialakulása mindig valamilyen kizsákmányolásra épül, a szegények és gazdagok szétválása természetes. A globalizáció viszont felgyorsította ezeket a folyamatokat. Habár a jólét növekszik, az egyenlőtlenségek is egyre nagyobbak. A mostani válság egy földmozgás: a világ szegényeinek a gazdag országokba való áramlása. A fejlett országok most is kizsákmányolják a harmadik világot, ugyanis főként a legmobilisabb, legtehetségesebb, fiatal férfiak vándorolnak nyugatra, miközben szülőföldjüket hátrahagyják.

Az indexes Földes András meglepetését fejezte ki, hogy egyet kell értsen a válság mértékét és fő okait illetően Bencsikkel. Ugyanakkor kiemelte: a menekültek nem jókedvükből hagyják el hazájukat. Diktatúrák, vérengzések, emberkereskedelem elől menekülnek – mondta az újságíró a menekülttáborokban szerzett tapasztalataira hivatkozva. Úgy véli, ezekkel az emberekkel humánusan kellene bánnunk. Ahogyan most kezeljük őket, az nem oldja meg a problémát, viszont kevésbé leszünk tőle európaiak.

Sütemény vagy sortűz?

A tavalyi válság kezelését illetően eltértek a vélemények. Stumpf András elmondta, a Mandinertől is voltak, akik vittek süteményt a Keletibe. Bencsik Gábor szerint ez morálisan helytelen, mert ezzel azt a hamis üzenetet sugalljuk, hogy „gyertek nyugodtan, itt süteménnyel várnak titeket”. 

Volt olyan ötlet, hogy minden menekült kapjon lakást” – mondta Stumpf András. „Olyan is volt, hogy legyen sortűz a határnál” – fűzte hozzá Pető Péter, mire Stumpf úgy reagált „hál’ Istennek egyik sem történt meg”. Az Index és a Népszabadság újságírói szerint a kormány leszerepelt a válság kezelése során, míg a Mandiner és a Demokrata munkatársai úgy vélték, a kormány megfelelően kezelte a tavalyi válsághelyzetet.

Nem, nem tudom, nemigen

A kvótanépszavazás célját illetően nem, a plakátkampány ügyében többé-kevésbé egyetértettek az újságírók. Földes András szerint a kormánypropaganda miatt olyan vidéki falvakban rettegnek a migránsoktól, ahol még soha nem találkoztak velük. A gyűlöletkeltés szerinte általános, az emberek egy mondatban említik a cigányokat, multikat és migránsokat. Bencsik Gábor szerint ez „nyelvpolitikai küzdelem”. A baloldal a gyűlölet szót arra használja, hogy diszkvalifikálja a másik álláspontot. Pedig szerinte komolyan kéne venni a terrorveszélyt és a csökkenő demográfiai trendeket is. Elárulta: be fogja húzni a nemet a népszavazáson.

Stumpf Andrásnak nem tetszik a kampány, szerinte a népszavazás alkotmányellenes és hiba volt kiírni, de ettől az még az állami szuverenitásról és az uniós döntéshozatali mechanizmusról szól. „A liberális kollégáknak is van fal a házuk körül, sőt ajtó is! Ettől még nem utálnak mindenkit, aki kint van” – összegezte egy hasonlattal a kérdést. A Mandiner újságírója azt mondta, hogy még nem döntött arról, elmegy-e szavazni. 

Pető Péter kijelentette: a migráció kapcsán valós problémáról beszélünk, ugyanakkor erre semmilyen választ nem adott a kormány. A most folyó kampány szerinte a korrupció legsötétebb bugyraihoz kötődik. A Népszabadság munkatársa azt mondta: vagy otthon marad, vagy érvénytelenül fog voksolni.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Stumpf nem azt mondta, hogy nem megy el? Kb egy hónapja?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés