Kvótaügy

Fico: Politikai szempontból végük van a kvótáknak

2016. szeptember 26. 19:55

A szlovák miniszterelnök elmondta: mivel a Magyarország és Szlovákia által jogi úton is megtámadott kvóták megosztó kérdésnek számítanak, azok nem kerültek terítékre a pozsonyi EU-csúcson, mert ott az „egyesítő” témákat keresték. Fico szerint mivel a kvóták világosan megosztják Európát, ezért úgy véli, azoknak politikailag végük van.

A menedékkérők újraelosztását célzó kvótáknak „politikai szempontból végük van” – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a szlovák és a cseh kormány együttes ülése után tartott sajtótájékoztatón Pozsonyban hétfőn. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a kvótákat olyan „zsákutcának” nevezte, amelyről nem lehet tovább tárgyalni. A szlovák miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva beszélt a kvóták ügyéről. Robert Fico elmondta: mivel a Magyarország és Szlovákia által jogi úton is megtámadott kvóták megosztó kérdésnek számítanak az unión belül, azok nem kerültek terítékre az EU állam- és kormányfőinek pozsonyi csúcstalálkozóján, mert ott az „egyesítő” témákat keresték. „A kvóták világosan megosztják Európát, ezért úgy gondolom, politikailag végük” – hangsúlyozta Robert Fico.

Bohuslav Sobotka hozzátette: a közös kormányülés során egyetértettek abban, hogy a kvóták zsákutcát jelentenek, azokról nem lehet és nem is érdemes tovább tárgyalni, mert az csak időpocsékolás lenne.

Azzal összefüggésben, hogy a pozsonyi csúcstalálkozó végeredményeiről Orbán Viktor magyar és Matteo Renzi olasz kormányfő is kritikus hangnemben nyilatkozott, Robert Fico azt mondta: a kritika nem arról szólt, hogy elutasítanák a pozsonyi csúcstalálkozón, az úgynevezett Pozsonyi útitervben megfogalmazott terveket, hanem arról, hogy a dokumentumba nem elégséges mértékben kerültek bele a két kormányfő elképzelései. „Nem mentünk tovább, nem mondtuk ki a részleteket, de örülök, hogy ma az (európai) migrációs politika két pillérre épül, s ezek a külső határok védelme és a bevándorlók beáramlásának leállítása” – jegyezte meg Robert Fico, elutasítva azt az újságírói felvetést, hogy a magyar kormányfő által megfogalmazott kritika komplikációk forrása lehetne a kölcsönös kapcsolatokban.

A hétfői szlovák-cseh közös kormányülésen, amelyet a szlovák kormányfő a kölcsönös kapcsolatok leltárjának nevezett, szó volt még a két ország közös infrastrukturális projektjeiről, a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) keretében történő együttműködésről, azon belül a védelmi együttműködés kérdéseiről, valamint a Nagy-Britannia EU-ból történő távozásával (Brexit) összefüggő teendőkről a két ország ott élő állampolgárai tekintetében, valamint védelmi kihívásokról is. Utóbbi kapcsán terítékre került a közös európai hadsereg létrehozásának lehetősége, valamint a V4-ek védelmi együttműködése is.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://migracio.mandiner.hu/trackback/25012