Így hazudik a Kerekasztal-szóvivő Szlovákiáról

2016. szeptember 27. 14:06

Bőtös Botond
Parameter.sk
Ezt nem láttad jönni: Orbán álmát vizionálja az MKP-közeli újságíró egy magyarországi baloldali hírportálon.

A többnyire ellenzéki beállítottságú kettősmérce olvasói olyan hamis képet kapnak a szlovákiai állapotkról, mintha Orbán Viktor magyar miniszterelnök lázálma és buta, xenofób, rasszista politikája lenne az egyetlen út a V4-es országban. A szerző állítása szerint ugyanis Szlovákiában »össztársadalmi konszenzus alakult ki« a migránskérdésben. Nos, Tokárról, aki szlovák állampolgár, nem feltételezhetjük, hogy nem hallott még hazája köztársasági elnökéről, Andrej Kiskáról. Ellenben így csak egy lehetőség merülhet fel: tudatosan elhallgat tényeket.

Persze, az is lehet, csak nem olvas híreket, így nem hallott arról, hogy Kiska beszólt Orbánnak, mert fikázta az EU-csúcsot. Vagy a néhány nappal korábban elmondott ENSZ-beszédről is lemaradhatott, amikor Kiska arról beszélt, hogy az Európába érkezőmenekülteknek szüksége van az empátiánkra és a segítségünkre. De talán emlékezhet Tokár a 2015-ös, többségében magyarok által lakott, az ideiglenes menekülttáborról tartott bősi népszavazáshoz fűzött Kiska-féle kommentárra is: olyan ország leszünk, amely falakat épít a határán, vagy inkább segítünk az elesetteken? ()

Tokár állításával ellentétben Szlovákia nem lépett át a migránskérdésen - ezt maga Bugár is cáfolta - »a menekültek témája továbbra is az egyik, ha nem a legfontosabb témánk, annak ellenére, hogy jelenleg nem nézünk szembe olyan nyomással, mint tavaly« -, hanem stílust és hangnemet váltott. A szlovák kormány a menekülteket elosztani szándékozó kvóták kritizálása mellett, nem fertőzi a szlovákiai társadalmat azzal az útszéli, rasszista és kirekesztő hangnemmel, amely déli szomszédjuknál mindennapos történetté vált.

Egyet ugyanis nem lehet elvitatni: az általam sem kedvelt, Orbánhoz hasonlóan nacionalista, muszlimellenes kijelentéseiről elhíresült Robert Fico klasszisokkal intelligensebb, elegánsabb és ravaszabb politikus, mint magyar kollégája. Erről tanúskodik a múlt heti pozsonyi EU csúcs értékelése is, ahol Fico felismerte az EU migrációs politikájában bekövetkezett változást, Orbán viszont egy másik mozit nézett. A Tudás Népe tanulhatna a szlovákoktól, ezt hívják diplomáciának.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy sumák a szerző.

Kiska úgy táncol ahogy az EU vezetői elvárják. Nekik akar tetszeni, tőlük várja a támogatást. Így semmiben sem különbözik a magyarországi balliberális oldaltól.

Ahogy Robert Fico nyilatkozott az nem diplomácia, hanem köznyelven sumákúság, vagy ha úgy tetszik hintapolitika.

A Pozsonyi csúcstalálkozó informális tanácskozás volt, ami azt jelenti; mindegyik fél elmondta a véleményét, de semmilyen határozatot sem hozta. Így legjobb esetben azt mondhatjuk a jövő évi tanácskozás előkészítése volt. Migráns témában pedig a V4-ek álláspontjával szemben Merkel álláspontja semmit sem változott. Ha nagyon meg akarjuk erőszakolni, akkor legfeljebb árnyalati különbségről beszélhetünk.

Na ja! A két hasonszőrű egymást fikázza.

Nem értem, miért kell minden billentyűzethez jutott fóbiásnak és egyéb pszichológiai rendellenességben szenvedőnek felületet nyújtani a Mandineren.
Értem én, hogy ez a Bőtös beteg, de ezt már régóta tudni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés