Milyen következménye lesz a népszavazásnak?

2016. szeptember 27. 10:23

Simon Zoltán
Népszava
A népszavazás fenti két lehetséges következménye tehát nem következik a népszavazásból. Attól teljesen független. Bár lehet, hogy mindkét lépést megteszi, nem emiatt találta ki Orbán a referendumot.

Tegyük félre azt a problémát, hogy egy érvényes referendumból vajon következik-e az, hogy a népszavazásra feltett kérdést - akár a fenti módon átfogalmazva - beírják az alaptörvénybe. (Nem.) Vegyük azonban észre, hogy Pelczné és mások azt sugallják, a népszavazás következménye nem más mint egy alkotmánymódosítás. Ezt azonban maga a fideszes alaptörvény zárja ki, amikor kimondja: »Nem lehet országos népszavazást tartani az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről«. Bár a kormány kérdése nem irányul egyértelműen alkotmánymódosításra, ha elfogadjuk a fideszes véleményeket, akkor következménye mégsem lehet más, mint az alaptörvény módosítása. Ami azt jelenti, hogy burkoltan az alaptörvény által tiltott tárgykörről, az alaptörvény módosításáról írta ki a referendumot az államfő.

A másik lépés, amire Orbán készül a referendum másnapján, persze ha hinni lehet a Fidesz által irányított kiszivárogtatásoknak, hogy a mi kormányfőnk az uniós alapszerződés módosítására gyúr. Ha érvényes és eredményes lest a népszavazás, Orbán kezdeményezheti az uniós alapszerződés módosítását, méghozzá annak érdekében, hogy a bevándorláspolitika, a migráció kérdései uniós hatáskörből kerüljenek nemzeti hatáskörbe. Hogy ez ütközik-e az alaptörvény egy másik tiltott népszavazási jogkörével - »nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről« - arra a Kúria jogászai tudnának választ adni, mindenesetre, amikor átengedték a kormány referendumát, arra próbáltak utalni, hogy a nemzetközi és az uniós szerződések nem azonos korlátokat jelentenek. Más szóval a kormány referenduma nem egy uniós szerződés, hanem egy uniós (nem tagállami) jog módosítására irányul.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... annak érdekében, hogy a bevándorláspolitika, a migráció kérdései uniós hatáskörből kerüljenek nemzeti hatáskörbe."

Helyes. Furcsa lenne gondolom, ha a kedves szerző helyett én, mint utcabizalmi dönteném el, hogy kivel kell megosztani a hajlékát.

Simon!
Milyennek képzeled el a jövő Magyarországát? Olyannak, mint most Nyeu?
Mi nem, ezért NEM-mel szavazunk!!!!!!!!!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés