Magyarország kötelessége a menekültekkel szemben

2016. szeptember 29. 7:51

Nils Muižnieks
New York Times
Ha Magyarország továbbra is fenntartja dacos, emberi jogi törvényeket kigúnyoló intézkedéseit, akkor további nemzetközi kritikákra és jogi szankciókra számíthat.

Az ilyen menekültellenes uszító kampányok nem számítanak újdonságnak Európában: Nagy-Britanniában a UKIP, Franciaországban a Nemzeti Front, Olaszországban az Északi Liga hasonló xenofób üzeneteket használt. De Magyarországon a kormány maga terjeszti a hazugságokat.

A magyar kormány azzal védi politikáját, hogy kritikusai tévedéssel vádolja. Hogy igazolják álláspontjukat migrációügyben, azt mondják, hogy "biztosítani kell az európai emberek védelmét". Senki sem vitatja, hogy Magyarország tavaly a rajta áthaladó 400 ezer menekülttel elképesztő feladat elé lett állítva, és kevés segítséget kapott uniós partnereitől. De ez nem mentség arra, ha kidobják a menekültek védelmét az ablakon.

Az államoknak saját joga meghatározni bevándorlási politikájukat, de ezek a politikák még válság esetén sem mehetnek szembe az Emberi Jogok Európai Egyezményével, illetve az 1951-es menekültügyi egyezménnyel. A probléma magyarországi megközelítése már most is szükségtelen szenvedéshez és az emberi jogok megsértéséhez vezetett; egyben aláásta a szolidaritás és a tolerancia az Európai Bizottság és az Európai Unió által megtestesített értékeit.

Még rosszabb, hogy a migráció Magyarország által követett lenéző, populista megközelítése arra vezette a környező országokat, hogy hasonló útra lépjenek.

Ha Magyarország továbbra is fenntartja dacos, emberi jogi törvényeket kigúnyoló intézkedéseit, akkor további nemzetközi kritikákra és jogi szankciókra számíthat. Az Európai Bizottság már meg is indította a kötelezettségszegési eljárást az EU-s menekültjog megsértése miatt. A bizottság emellett arra is jogosult, hogy az Európai Bíróság elé vigye az ügyet, ha egy tagország nem tartja be az Európai Unió törvényeit. Ezen felül polgárok is az Emberi Jogok Európai Bírósága elé tárhatnak ügyeket – itt már ítélték el Magyarországot menedékkérők jogtalan fogva tartása miatt.

Hogy betemessük a mélyülő szakadékot, Magyarországnak és az európai szervezeteknek párbeszédbe kell kezdeniük, hogy elkerüljék az egyébként is feszült helyzet további éleződést. Ezért elkerülhetetlen, hogy a magyar politikai vezetők ne tegyenek több xenofób megjegyzést és tényekkel, bizonyítékokkal és emberi jogi elköteleződéssel próbálják enyhíteni a migráció által okozott aggodalmat.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

No akkor ez ott kezdődik, hogy a menekültek
kötelessége Magyarországgal szemben. Innen lehet
folytatni a diszkurzust.

Abdeslam mi elől menekült?

Mivel mára a menekültügyi ilyen-olyan szabályozások semmit sem érnek, mert itt már nem menekültekről, hanem gazdasági bevándorlókról van szó, ideje lenne átgondolni az egészet. A veszélyzónától több határon át, a sokadik országba érkezve, ott erőszakosan, követelésekkel fellépve már nem menekülésről van szó. A politikailag korrekt hozzáállást - nem csak ehhez, minden máshoz is - a lényeg, a tények elfedésére találták ki.

Szerencsére változik a felfogás, a hozzáállás, ma már egyre többen értelmezik át a tavalyhoz képest ezt a kérdést.

"A bizottság emellett arra is jogosult, hogy az Európai Bíróság elé vigye az ügyet, ha egy tagország nem tartja be az Európai Unió törvényeit."

Mekkorát csúsztat!!!!!!!!!!! Nincs európai törvény a migránsok kötelező befogadására!

Értem én, hogy nem mondhat mást a hivatala élén, de azért erősen kilengett a bullshitmérő, ráadásul a végén vicces az, hogy "Ezért elkerülhetetlen, hogy a magyar politikai vezetők ne tegyenek több xenofób megjegyzést és tényekkel", amikor ő meg a NYT-on keresztül üzenget és ítélkezik. (egyáltalán, Európa Tanács, amikor annak tagja Törökország és Oroszország is, keressenek valami másik nevet, mert ez így félrevezető, még valami Uniós szervezetnek lehet gondolni)

Egyre többen akarják megmondani, hogy szerintük mi a jó nekünk.
Van, aki tanácsolós stílusban teszi ezt, van, aki zsarolni próbál.

Hatásgyakorlás.
Nyilván keresnek valami emberijogos gumijogszabályt, aztán lehet mutogatni az eljárás alatt, hogy na tessék, milyen hely már ez, hát eljárás folyik emberi jogi ügyekben.

A plakátkampány ízléstelensége talán többeket eltántorítana a részvételtől. Viszont a tisztelt szerző által írtak (meg az ehhez hasonló cikkek) kiváló mozgósító erővel bírnak a NEM szavazat mellett.

New York-ban talán nehéz megérteni, de az nem xenofóbia, ha egy nemzeti közösség fenntartja magának a jogot ahhoz, hogy eldöntse, kit enged be a saját országába.

A szolidaritás jelenleg úgy néz ki Európában, hogy a német kancellárasszony hívására (határ a csillagos ég, Wir schaffen das!) milliószámra indultak meg a jobb élet reményében migránsok (nem menekültek). Később az őket hívó megelégelte a bevándorlási hullámot, és árucikknek, dossziéknak tekintve ezeket az embereket - akiket minden további nélkül tettek ki ezerkilóméteres gyalogtúráknak és életveszélyes tengeri átkeléseknek - most megpróbálja rásózni azokra, akik NEM hívták őket. Hol itt a szolidaritás?

A tolerancia hiányáról pedig inkább a nem létező NO-GO zónák környékén élőket, esetleg az európai merényletek áldozatainak rokonait kellene megkérdezni.

Meg azokat az embereket, akiknek a véleményét, döntését a mélyen tisztelt szerző sem tolerálja. Pedig semmi egyebet nem akarnak, mint a jogot ahhoz, hogy dönthessenek a saját országuk jövőjéről.

Mert csak. Van érvényes menekültügyi protokol.
Aki ezt felrúgja az mehet vissza oda, ahonnan
jött.

'Muiznieks szülei hat évet egy németországi menekülttáborban töltöttek, mielőtt beléphettek volna 1950-ben az USA-ba.' (Wikipedia)
Ehhez képest Mo túlságosan liberális.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés