Orbán szerint mindegy, hogy érvényes lesz-e a népszavazás

2016. szeptember 29. 18:22
A miniszterelnök szerint politikai értelemben nincs jelentősége annak, milyen lesz a részvétel a vasárnapi kvótanépszavazáson, inkább érzelmileg van jelentősége annak, hogy érvényes lesz-e a referendum. Orbán Viktor a Katolikus Rádiónak adott interjúban azt ígérte: a népszavazás nem valaminek a vége lesz, hanem valaminek a kezdete: ha megvan az eredménye, akkor „hamuba sült pogácsát tesz a tarisznyájába” és elindul Brüsszelbe.

Orbán Viktor a Katolikus Rádiónak adott, csütörtökön sugárzott interjúban azt mondta: azok, akik nem mennek el, rábízzák a döntést a többiekre. A kormányfő úgy fogalmazott: „kivonulni nem lehet, ennek az országnak vagyunk a polgárai, ha nem veszünk részt a döntésben, bejelentjük, hogy elfogadjuk a többiek részvételével született döntést”. 

A miniszterelnök szerint van jelentősége, de inkább érzelmi jelentősége van annak, hogy érvényes lesz-e a népszavazás. Hozzátette: az ember szeret olyan közösséghez tartozni, amelynek tagjai tudják, mi fontos és mi nem, és amikor fontos ügyről van szó, képesek egyszerre mozdulni. De politikai értelemben a részvételnek nincs jelentősége – jegyezte meg. Orbán azt mondta, a részvétel a magyar nemzet állapotáról és minőségéről is szól, hogy valóban egy közösséget alkotnak a magyarok, „vagy csak össze vagyunk hajigálva”.

A migránsválság megoldásáról közölte, a segítséget kellene küldeni, nem pedig a bajt behozni az EU-ba. Ezért a jó segítés az, ha nem elvonják az erőforrásokat, embereket a világ nehéz sorsú térségeiből, hanem a jó képességű embereket is segítik ottmaradni és szerepet vállalnak ezeknek az országoknak a fejlődésében – hangsúlyozta.

Orbán Viktor szerint a népszavazás nem valaminek a vége lesz, hanem valaminek a kezdete: ha megvan az eredménye, akkor „hamuba sült pogácsát tesz a tarisznyájába” és elindul Brüsszelbe. Elmondta, az uniós vezetőkkel azt beszéli meg, mi lesz azzal a brüsszeli döntéssel, hogy ha sok migráns érkezik a kontinensre, akkor felső korlát nélkül, kötelező erővel szétosztják őket a tagállamok között. Magyarországnak meg kell változtatni ezt a szabályt – tette hozzá. Ha a magyar nép egyértelművé tette mit akar, vagy mit nem akar, akkor ennek érvényt kell szerezni Brüsszelben – közölte a miniszterelnök.

A magyar népszavazás nem azért fontos, mert sok ember mondott valamit, hanem azért, mert egy demokráciában, ha az emberek mondanak valamit annak súlya van, nem lehet figyelmen kívül hagyni – fejtette ki, rámutatva arra, hogy az EU demokratikus közösségnek tartja magát.

Orbán Viktor beszélt arról is, az európai demokrácia egyik legcsúnyább történetének, erőszaktételnek tartja, hogy az Európai Unióban négy tagállamot – Magyarország mellett Csehországot, Szlovákiát és Romániát – átverve született döntés a kötelező kvótáról. Kitért arra is, hogy a kormány már tárgyal arról, hogy önkéntes alapon szerveződő területvédelmi egységeket állítson fel.

(MTI)

Kiss Brigitta
2016. September 29. 18:42
A népszavazás megpendítése óta mondják sokan, hogy ennek a referendumnak ebben a formában semmi értelme, teljesen fölösleges rá milliárdokat elkölteni. De hogy ezt lényegében maga Orbán Viktor is elismerje a kampány véghajrájában, arra szerintem kevesen számítottak.

Márpedig akárhogy is nézzük, a miniszterelnök szavait nem nagyon lehet másképp értelmezni, csak így, hiszen a Katolikus Rádiónak adott interjúban azt mondta: politikai értelemben nincs jelentősége a részvételnek, inkább csak érzelmi jelentősége van.

Vagyis teljesen mindegy, mekkora lesz a részvétel, érvényes lesz-e az egyébként általuk kreált szabályok alapján a referendum, ők meg fogják csinálni azt, amit eredetileg elterveztek (és amiről egyébként még nem tudjuk, hogy mi, mert voltak szívesek nem elárulni előre).

Így viszont ez az egész nem lesz más, mint egy NAGYON drága közvélemény-kutatás.
Válaszok:
Morgen | 2016-09-29 18:49:57
péterx | 2016-09-29 18:53:02
ThunderDan | 2016-09-29 18:56:16

Összesen 296 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Be alakoskodj, elem!

Az nem mindegy, hogy képes -e nemzetként viselkedni a lakosság az utolsó történelmi pillanatban.
Ha nem, több ilyen már nem lesz.
Politikailag mindegy!
Mert most nem politikáról, nemzetről van szó!

Te csak össze vagy hajigálva.
Te nem alkotsz közösséget a magyarokkal.
Megmondta világosan.
Nem jutott el az agyadig, hogy ez a szavazás független a pártoktól, a betelepítések mindenkit érintenek.
Persze ha nem itt élsz.... akkor hallgass!

+ Magyarországnak meg kell változtatni ezt a szabályt – tette hozzá. Ha a magyar nép egyértelművé tette mit akar, vagy mit nem akar, akkor ennek érvényt kell szerezni Brüsszelben – közölte a miniszterelnök."

Csak végig kell olvasni, miz mondott pontosan.

A demokrácia alapvető eleme , hogy a többség dönt . Ha a nem szavazatok többségben lesznek , akkor Orbán nyugodtan mehet Brüsszelbe .

:+ politikai értelemben nincs jelentősége a részvételnek, inkább csak érzelmi jelentősége van. +
Ön félreértelmezi azt, amit idéz!!!

A teljes ballib a politikai jelentőségről ordibál.
Igen , ez a referendum nem a politikáról, a hazáról szól!
Tetszik érteni?

1.Nem lehet másként értelmezni ?...Elvileg MINDENT lehet másként értelmezni , mert kontextusban értünk .
2.Kiss Brigitta belevetít Orbán szavaiba valamit , amit a miniszterelnök nem mondott , csak ő ki akar hallani belőle .
3. Orbán annyit állított , hogy a szavazáson egzaktul mért többségi véleményt elviszi Brüsszelbe ...

Tudod, mit?

Te úgy értelmezed, ahogyan akarod, mert nem tudod érteni, miről van szó.
Ha elolvasod a teljes interjút, nem értheted félre, de nálad semmire sem biztosíték az egyenes, világos beszéd, fletóul jobban tudsz.

Ha nem számít , akkor miért fogalakozik vele ?..

Hát ez olyan ATV-sre sikeredett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés