Menekültek Európában: meg fog térülni

2016. október 4. 13:06

Soros György
Die Welt

Egyes EU-tagországok határkerítéseket emelve önző migrációs politikát folytatnak szomszédjaik számlájára. Ez tovább mélyíti az EU megosztottságát, nagy károkat okozva ezzel az egyes tagállamoknak, aláásva a globális emberi jogi sztenderdeket.

Még ha a populisták másként is látják: Európa idősödő népességére tekintettel több előnye van a migrációnak, mint amennyibe az integráció kerül. A menekültválság és az általa előidézett brexit-tragédia megerősítette az idegenellenes, nacionalista mozgalmakat, amelyek most igyekeznek megnyerni az előttünk álló választásokat, mint például a franciaországi parlamenti választást, a hollandiait vagy a németországit. Az EU tagországai ahelyett, hogy összefognának e fenyegetés legyőzésére, egyre kevésbé állnak készen arra, hogy együttműködjenek egymással.

Azzal, hogy határkerítéseket emelnek, önző migrációs politikát folytatnak szomszédjaik számlájára. Ez tovább mélyíti az EU megosztottságát, nagy károkat okozva ezzel az egyes tagállamoknak, aláásva a globális emberi jogi sztenderdeket.

(...)

Először is: az EU-nak jelentős számú menekültet kell befogadnia a frontországokból, mégpedig biztonságos és rendezett módon. Másodszor: az EU-nak vissza kell nyernie az ellenőrzést külső határai fölött. Semmi nem bosszantja fel és tölti el jobban félelemmel a közvéleményt a káosz jeleneteinél. Harmadszor: az EU-nak elégséges anyagi forrást kell biztosítania egy átfogó migrációs politikára. Becslések szerint ez évente 30 milliárd eurót venne igénybe.

(...)

Ez mind szükséges ahhoz, hogy lenyugtassuk a közvélemény félelmeit, megszüntessük a menedékkérők kaotikus áradatát, biztosítsuk az újonnan érkezők teljeskörű integrációját, közel-keleti és afrikai országokkal mindkét fél számára előnyös kapcsolatot teremtsünk, valamint hogy beteljesítsük Európa humanitárius kötelezettségeit.

Nem a menekültválság az egyetlen, amellyel szembe kell néznie Európának, viszont ez a legégetőbb. Ha a menekültek kérdésében jelentős haladás lesz tapasztalható, az ahhoz vezet, hogy a többi problémán is könnyebb lesz úrrá lenni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://migracio.mandiner.hu/trackback/25284