Több mint 6000 migránst mentettek ki hétfőn a Földközi-tengerből

2016. október 4. 8:16
Mintegy negyven, a líbiai partoktól indult hajónak és gumicsónaknak nyújtottak segítséget hétfőn a Földközi-tengeren. Összesen több mint 6000 embert mentettek ki, kilencen viszont életüket vesztették.

Ismét növekedett az Észak-Afrikából Olaszország felé menekülők száma: az olasz parti őrség több mint hatezer embert mentett ki a Szicíliai-szorosban hétfőn, éppen amikor Olaszországban a migráció áldozatairól emlékeztek meg. Kilencen nem élték túl a tengeri átkelést.

Mintegy negyven, a líbiai partoktól indult hajónak és gumicsónaknak nyújtottak segítséget az olasz parti őrség, az olasz haditengerészet, valamint több nemzetközi humanitárius szervezetnek a Földközi-tenger ezen szakaszán tartózkodó hajói. A mentési akciók a líbiai partoktól harminc mérföldre zajlottak. Az utóbbi napok viharos időjárása után az Észak-Afrika és Dél-Olaszország közötti térségben javuló időjárási viszonyokat kihasználva az embercsempészek egymás után bocsátották útra az emberekkel megtömött hajókat. 

Az olasz parti őrség közlése szerint kilenc személyre már holtan találtak rá, nem élték túl a tengeri átkelést. Mások égési sérüléseket szenvedtek a migránshajók hajtóművéből kiszivárgó forró üzemanyagtól: közöttük két nő és egy kisgyerek is súlyosan megégett. 

Olaszországban hétfőn emlékeztek meg a 2013-ban ugyanezen a napon, a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél elsüllyedt hajó 368 eritreai áldozatáról. Az alkalomból a százötvenöt túlélőből huszonöten tértek vissza Lampedusára, hogy elhunyt társaikról megemlékezzenek. A túlélőkkel az egész Olaszországból Lampedusára érkezett olasz diákok is találkoztak. A Migrantes olasz alapítvány adatai szerint 2003 októbere óta több mint 11 ezer ember veszítette életét a Földközi-tengeren. 

(MTI)

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kimentik oket eddig oke, de mi a faszert nem a libiai partokra??

Fantasztikus. Ha úszóleckét veszek az Adrián, én is kapok havi ellátást az olaszoktól?

Pedig azt kéne. Birtokba venni a Földközi tengert. Ha észak afrika országainak ez nem tetszik, esetleg építsenek hadiflottát, és foglalják el.

Afrika masszívan megindult, mondjuk hülyék lennének nem kihasználni a tálcán nyújtott lehetőséget.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés