Bírósághoz fordul Svédország, ha Magyarország nem fogad vissza migránsokat

2016. október 5. 13:48
A dublini rendszer megsértése miatt az Európai Bírósághoz fordulhat Svédország, ha Magyarország továbbra se hajlandó visszafogadni azokat a menedékkérőket, akiket itt regisztráltak. Magyarország álláspontja viszont azaz ügyben: nyilvánvaló, hogy ezek az emberek nem Magyarországon, hanem Görögországban léptek először az Európai Unió területére.

Svédország bírósághoz fog fordulni, ha Magyarország nem tartja be a dublini előírásokat, és nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiket a magyar hatóságok regisztráltak elsőként az Európai Unióban - közölte Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter az EUObserver brüsszeli hírportál szerdai tudósítása szerint.

Öt észak-európai ország – Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország – nemrégiben levelet küldött az Európai Bizottságnak, arra kérve az uniós intézményt, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy Magyarország betartsa a dublini szerződésben foglaltakat.

Johansson ezzel kapcsolatban egy svéd rádiónak elmondta, hogy a héten levelet kaptak Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztostól, aki leszögezte, Magyarországnak be kell tartania a dublini szabályokat, amelyek értelmében a magyar hatóságoknak kell elbírálniuk azoknak a menedékkérelmét, akiket először Magyarországon regisztráltak, de utána továbbutaztak más tagállamokba – írta az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál. Stockholm pedig kész eljárást indítani Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán – mondta el Johansson.

A svéd bevándorlási hivatal adatai szerint mintegy ezer olyan menedékkérő tartózkodik jelenleg Svédországban, akit Magyarországon regisztráltak menedékkérőként. A magyar álláspont szerint viszont nyilvánvaló, hogy ezek az emberek nem Magyarországon, hanem Görögországban léptek először az Európai Unió területére. Arról már több bírósági ítélet született, hogy Görögországba nem lehet visszaküldeni menedékkérőket, mert a görög menekültügyi rendszerben embertelen és megalázó körülmények uralkodnak.

(MTI)

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi van? A xenofób, rasszista svédek nem kérnek a migránsokból? Korlátozni akarják a sokat szenvedett vándorok szabad döntési és mozgási jogát? Nem akarják teljesíteni humanista és filantróp kötelességeiket?

Ez az érvelés pedig egészen abszurd: "Görögországba nem lehet visszaküldeni menedékkérőket, mert a görög menekültügyi rendszerben embertelen és megalázó körülmények uralkodnak."

Magyarul érdemes embertelen és megalázó körülményeket teremteni?

Persze ha mi tennénk ezt, az egész ajrópai sajtó a magyar idegengyűlöletről fröcsögne. A görögöknél meg mentőkörülmény...

Verhofstadt úr, ez a közös európai megoldás? Visszapostázni őket? Persze nem a görögökhöz...

Már azon túl, hogy jogi nonszensz (X hibája vagy mulasztása kapcsán nem lehet Y-t felelőségre vonni), azért szerencsés lenne nekünk is beszerezni néhány végzést, miszerint "a magyar menekültügyi rendszerben embertelen és megalázó körülmények uralkodnak."

Mert eddig az volt a duma, hogy nálunk ez van. Ha ez mentesít, akkor én speciel el is várom, hogy ilyen legyen.

Továbbá: annyira jellemző az EU-ra, hogy pont egy görög szardarab a menekültügyi biztos, ráadásul nagy pofával.

"a görög menekültügyi rendszerben embertelen és megalázó körülmények uralkodnak"

miert, hat talan nalunk nem??! vagy ilyenkor nem eleg Patas a Zorban??

Hat mi gonoszul dobaltuk oket kenyerrel (miutan ok kovekkel dobaltak) vagy tan nem ?

Ááááááááááááááá, az megfelelt nekik.
Brüsszel fura helyzetet teremtett. A dublini egyezmény szerint oda kell visszaküldeni őket, ahol először az eu területére léptek. csakhogy a görögök embertelenül bántak velük ( nemzetközi média holvolt? ), ezért rájuk 2011 óta nem érvényes a dublini egyezmény ( igaz a schengenit sem tartják be). Szerintem a svédek ezért mondják, hogy ahol először regisztráltak, ez viszont nincs benne a dubliniban.
A dublini rendszer nem alkalmas ekkora tömeg kezelésére, ki kéne dobni az ablakon és újra átgondolni a jelenlegi helyzetre vonatkozóan.

Ez a migránsügy istentelen katyvaszt okoz a tagállamok között, ha nem oldják meg szétesik az egész. Az "Északi Blokk" (meg Ausztria is...) vissza akar küldeni pár ezer migránst (Dublin), hivatkozva arra, hogy nálunk regisztráltak először, mi meg jogosan mondjuk azt, hogy először Görögországba érkeztek, ott kellett volna regisztrálni őket.

"Annak nem sok értelme volna előírni, hogy oda, ahol belépett, mert regisztráció nélkül hogyan lehetne bizonyítani, hogy hol lépett be?"

Az elkövető által tagadott gyilkosságot hogyan bizonyítják?

Ha a nyugatiak olyan okosak és emberségesek, hogyan kerülhettek a szír emberek és az EU ilyen helyzetbe? Talán Orbán lehetetlenített el minden nemes törekvést?

A zárt táborokat már betiltották, ha jól tudom.

Érzed a kommentedben feszülő gigantikus erejű ellentmondást?

Masszívan? Az 500 milliós EU-ban egy 2-3 millió ember által támogatott vezető és sleppje, masszívan? Bezzeg 2-3 millió behozott migráns masszívan észrevétlen lenne az 500 milliós uniónkban, ugye? :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés