Győztes-vesztes népszavazás

2016. október 5. 13:12

Zárug Péter Farkas
Mandiner
Én nem fogom becsapni magamat, hogy de mindegy is, hogy eredményes volt-e vagy sem… Ez pártlogika lenne.

Vendégszerzőnk, Zárug Péter Farkas írása

 

Ez ám a népszavazás! Nincs vesztese, csak győztese van. De aztán tényleg mindenki, s így egyben mindenki vesztese is.

*

Győztes a 3,2 millió ember, aki elment és nemmel szavazott arra, hogy Brüsszel kötelezően betelepítsen migránsokat kvóta szerint. Győztesek, hiszen ilyen sokan egy irányba mutató akaratot abszolút számban még nem fejeztek ki az elmúlt 20 évben, vagy talán csak 2008-ban, de akkor több kérdésre kellett válaszolni.

És aki mindezt lehetővé tette az is nyilván győztes. Győztes hát a kezdeményező Orbán-kormány is, és maga Orbán Viktor miniszterelnök, mert így hamuba sült pogácsát téve a tarisznyájába útra indulhat Brüsszelbe, ahogy ígérte, hogy… irgum-burgum.

Győztes a Fidesz, mert egy kérdés – a migráció – kapcsán 2015 januárjához képest, amikor nagyjából 1,4 millió követője volt és társadalmi megítélése mélyponton állt – az internetadó, oktatás, egészségügy, korrupció, majd februártól Simicska Lajos, az új offshore lovagok, a két év alatt multi milliárdossá váló barátok, és még sok minden miatt –, nos, ahhoz képest, másfél évre rá 3,2 millió választó szavazatát tudhatja maga mögött.

De ha ebből levonunk mintegy 1 milliót, aki jobbikosként ment el a népszavazásra, hát akkor is 2015 februárjához képest minimum 700 ezer Fidesz szavazót kerített elő a párt a szavazói csigaházból… ez ám a győzelem!

De győztes a DK és Gyurcsány Kalandor Ferenc is, mert elsőként hirdetett bojkottot a kvótanépszavazás ellen, mert „az otthonmaradók Európa mellett szavaznak”. És lám többen maradtak otthon, mint amennyien elmentek szavazni „Orbán rohadt rendszerének fenntartására” (copyright by DK kommunikáció).

És győztes az MSZP és Molnár Gyula is, mert a közel 57 százaléknyi távolmaradóból biztos, hogy az MSZP-sek jóval többen voltak, mint a többi ellenzéki párt otthonmaradói, merthogy a Jobbik a nem szavazatra buzdított, vagyis nem bojkottált, így az MSZP ellenzéki győzelme nem is kétségbe vonható…

És győztes a Jobbik is, mivel ők és az elnökük már rég megmondták, hogy nem kellene az Orbán-Habony méregdrága, 15-20 milliárdos „közvélemény-kutatását” megtartani, hanem helyette a meglévő kormányzati felhatalmazással törvényt és/vagy alkotmánymódosítást kellene hoznia az országgyűlésnek a menekültek Magyarországtól való távol tartására. És azt is megmondták, hogy ha érvénytelen lesz a népszavazás, azt saját erkölcsi, szellemi és politikai győzelmüknek fogják tartani, merthogy ők megmondták előre… és tényleg győztesek lettek.

És győztes az Együtt meg a PM is, akik még akkor is merészeltek tüntetést tartani a Kossuth téren, ha azt nekik „Orbánék megtiltották”; s nyilván azok a fantasztikus szónoklatok, amelyek nap közben belengték az egész magyar nyilvánosságot, azok jelentős hatással voltak arra, hogy, ha nem is az egész országban, de legalábbis Budapesten otthon maradjanak az európai magyar állampolgárok. És lám tényleg otthon maradtak… Vagyis ők is tényleg győztesek.

De győztesek a liberális Fodor Gáborék is, mert őnáluk a részvétel és nyílt „igen” volt a fontos; és ez is megmutatta, picinyke, de győztes arcukat, a sok arctalan, sunyi távol maradóval szemben… Hát nem győzött általuk a nyíltság és az aktív részvétel??? Dehogynem!

És aztán itt van talán a 3,2 millió nemmel szavazó után a legnagyobb győztes: a Kétfarkú Kutya Párt.

Kampányuk alapja, hogy szavazzon a magyar „nemigennel”! És lám egy parlamenti párt nagyságú embertömeg szavazott így, vagy hasonlóan érvénytelenül, de mindenképp annyian, hogy annak szándékos jellegét már nem lehetett nem észrevenni.

Soha egyetlen szavazáson sem volt ennyi kutyagumi oda rajzolva üzenetként a szavazó lapra, és soha ennyien nem fejezték ki aktívan egy kormánnyal szemben, hogy nem keretezhetik nekik úgy a valóságot, ahogy egy 15 milliárdos propaganda gépezet szeretné…  És akkor ők ne lennének győztesek? Dehogynem! Győztesek ők is.

És győztes a vidék, mert megértette, hogy veszélyben a haza, és nem akarja, hogy Brüsszel a magyar országgyűlés felhatalmazása nélkül kötelezően telepítsen be idegeneket Magyarországra… ezért elment és nemmel szavazott…

És győztes Budapest, mert megértette, hogy veszélyben az európaisága, és részvételével csak a Fidesz és Orbán hatalmi játékának biodíszlete lenne, még ha igennel szavazna is, ezért nem ment el szavazni, hanem otthon ült karosszékében, európai polgárnak maradva…

Szóval ők mind a győztesek klubjának tagjai…

És győztes vagyok én is, mert elmentem és nemmel szavaztam, s e nemtől Magyarország szuverenitásának erősödését vártam…

*

De nézzük a veszteseket…

Vesztes az, aki minden reménye ellenére egy érvénytelen népszavazáson vett részt egy nem csak Magyarország, de az egész európai civilizációt meghatározó kérdésben… de ők legalább a részvétellel vigasztalhatják magukat.

Vesztes a kezdeményező kormány és Orbán Viktor miniszterelnök, mert a nemek arányáról nem volt vita a kvóták kapcsán a magyar közéletben, de a népszavazás érvényességéről igen. S e vita legfőbb kezdeményezője volt a kormány és a miniszterelnök: alul maradtak, s minden instrumentális előnyük ellenére egy korábban 65-70 százalékos támogatottságot sikerült 43 százalékos tényleges részvételre váltaniuk, amelynek a kvótanépszavazás eredménytelensége lett a vége.

A kezdeményező legnagyobb vesztesége nem idehaza keletkezett, hanem az európai politikai térben. Ott, ahol a legnagyobb győzelmet akarta aratni. Márpedig a saját maga által megemelt és saját maga által meg nem ugrott érvényességi küszöböt nem lehet Brüsszelben és Berlinben úgy magyarázni, mint az M1-en az eredményeket. Az idehaza is szánalmas, de Európában nevetséges. Vagyis sajnos, mert én nem ennek vagyok a szurkolója, bizony szerényebbre tekerik most a magyar diplomácia arcéleit az eredménytelenség miatt, még akkor is, ha 3,2 millió támogató áll mögötte.

És vesztes a Fidesz, mert ő nyújtotta be a népszavazási törvény érvényességi küszöbének esztelen megemeléséről szóló új törvényt. Láttam már akkor is, hogy ez egy esetleges kormánykezdeményezésnek is komoly gátja lehet, s bizony sem az európai alkotmányfejlődés, se a közvetlen demokráciáról vallott közjogi funkcionális felfogások ma nem egyeznek a kormány felfogásával. A Fidesz olyan népszavazási vermet ásott az érvényességi küszöb (50 százalék plusz egy fő részvételi arány) megemelésével, amelybe most ő maga esett bele – pedig jogalkotói csak Platón Törvények című munkáját kéne újraolvassák.

És vesztes Gyurcsány Kalandor Ferenc és a DK is, merthogy elsöprő a nemek aránya, olyan mértékű, amilyennel ő egyszer találkozott 2008-ban, és ki is söpörte őt a hatalomból, méghozzá úgy, hogy azóta sincs semmi esélye oda visszatérni, 3.2 millió ember mondott nemet a gyurcsányi migránssimogatásnak.

S vele együtt a DK miskolci önkormányzati képviselője, Tompa Sándor is vesztes, aki jó politikai ütemérzékkel a népszavazás előtti napon volt képes azt nyilatkozni, hogy nem kell Magyarországra befogadó tábor a migránsoknak – hiszen ott vannak Miskolcon a roma „Fészekrakó” lakások üresen, merthogy Kriza Ákos polgármester azokból úgyis elüldözte a cigányokat, így azokba kényelmesen több száz migráns családot be lehetne költöztetni… Na, ez az öngólos vereség…

És vesztes a Jobbik is, mert bár a nem szavazatok mellett kötelezték el magukat, de a részvételért semmilyen felelősséget nem mutattak. Vona Gábor pártelnök mondhatni egy elvi nemmel támogatta Orbánt, de semmit nem tett meg azért, hogy a – igaz, az általuk is részben ellenzett, megemelt – népszavazási küszöböt a részvétel megugorja. Több Kétfarkú Kutya Párt plakát buzdított „nemigenre” országosan, mint ahány jobbikos akár csak fórumot is tartott a részvétel fokozására. Ha tehát az érvényes és eredményes „nem” többség volt az elvi célja a Jobbiknak, akkor bizony őneki is osztoznia kell valamelyest a vesztesek felelősségén.

És vesztes az Együtt és a PM is. Maradtak láthatatlanok. Még az ellenzék számára is, akik, mint Hektor az alvilágban vakon, süketen és némán azt sem tudják megmondani, hogy a nagy kvótanépszavazásban hol kell a szavazóikat keresni, tetten érni…
És vesztesek a Liberálisok is. Kézből etetett jellegüket már 2014-ben megmutatták, de most igenre buzdításukkal végképp nevetségessé váltak, s van-e nagyobb vesztes a politikában, annál, aki nevetségessé válik…

A Kétfarkú Kutya Párt? Az maga a magyar társadalom deficitje. Ez létének a funkciója. Bárminemű eredménye, görbe tükre társadalmunknak, s mivel céljuk a minél erőteljesebb eredménytelenség, ezért 6-10 százalék körüli eredményesség az érvénytelen szavazatok terén az maga a vereség, maga a vesztes lét számukra.
S ez is úgy tűnik összejött.

És vesztes a vidék, mert Budapesttel nem tudta megértetni Ásotthalom fájdalmát, küszködését és félelmét és nem ment el szavazni…

És vesztes Budapest, mert nem értette meg a vidékkel az európai szolidaritás és szabadság erejét az orbáni hatalomgyakorlással és kommunikációval szemben, s elment szavazni…

*

És vesztes vagyok én is, mert az eredménytelenség az én eredménytelenségem is… hiába mentem el, hiába mondtam nemet, és hiába szántom soraimat e hasábokon hétről hétre… nem lett eredményes a népszavazás.

És én nem fogom becsapni magamat, hogy de mindegy is, hogy eredményes volt-e vagy sem… Ez pártlogika lenne. Én polgári, nemzeti logikával csak azt mondhatom… sajnálom, hogy így esett.

A pártlogikával élők, s lelküket nyugtatgatni akarók, most ugorjanak vissza a győztesek klubja részhez…

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már vasárnap délutántól érzem vesztesnek magam, de nem hagyom, h. a sok egyéb családi egészségi bajomra ez még mint napi teher, rárakódjék. Nem! Az élet megy tovább és nem fogom azért lógatni az orrom, amin nem tudok segíteni.

Csoda kellett volna ahhoz, h. meglegyen az érvényesség!

De ez a 10% körüli (nálunk is) érvénytelen szavazat azért súlyos! Miféle gondolkozásra vall ez és mi a táptalaja?

Remélhetőleg a Fidesznél lesznek személyi következmények, mert ennél azért jobbat is el lehetett volna érni, mondjuk, kevesebb érvénytelent és a nagy, egyetemi városokban ennél nagyobb részvételi arányt.

A mozgósításról:

cca. nyolc gépi telefonhívás volt. Hogyan lehet az, h. a helyi szervezeteknek ezek szerint FOGALMUK NINCS arról, ki az, akit NEM kell mozgósítani.

Ennyit a KUBATOV listákról.

Nos Tisztelt Zárug Péter Farkas bár látszólag írásában tagadja, de ugyancsak pártoplikát csinál a kérdésből és eredményből.

Aki abból indul ki, hogy melyik párt, politikus személy nyert az csak téves következtetésre juthat.

Én azért mentem el szavazni - beleértve a családomat, rokonaimat és barátaimat is - mert nem akarjuk, hogy az EU bürokratái diktáljanak. Azok a bürokraták akik, ha probléma volt semmit sem tudtak megoldani, sőt még nagyobb problémát okoztak.

NEM! Nem akarom, hogy több hatalmuk legyen, mert már így is túl sok van, amellyel kétszínű játékot játszanak és sokszor visszaélnek.

NEM! Nem akarom, hogy Magyarország egy birodalom tagja legyen, amelyet Németország, Franciaország és Olaszország irányít. (Anglia már kiesett. Legalább is úgy néz ki. Bár ebben az EU-ban minden megtörténhet.)

NEM! Nem akarom, hogy fél kótyagosok döntsék el a még hátralévő életem, gyerekeim életét.

NEM! Nem értek egyet a balliberális oldallal, amely birodalom építésben, a nemzetállamok megszüntetésén munkálkodik és a Szovjet birodalom helyett egy Európa birodalom építésén fáradozik.

Számomra a tanulság. Mindig selytettem, hogy az európai balliberális oldalnak nem lehet hinni, hogy előbbre való a saját hatalmuk, mint a polgárok élete. Most e népszavazás be is bizonyította. Bebizonyította, hogy képesek voltak a kettős állampolgárság megszavazásakor azt állítani ami a linken megjelenő szórólapon olvashat. http://alfahir.hu/nyolc_eve_to..

Akkor is és most is megvezették a választókat. Ismét meggyökeredzettem arról, hogy a magyar választók többsége csak akkor mozdul meg ha közvetlen érzi, hogy kára, vagy haszna van. Így arról is meggyökeredzettem, hogy sokan vannak akik nem értik a demokráciát és befolyásolhatók.

Így győztes csak én vagyok.

Ha minden áron vesztest akarunk keresni, az nem más mint a ma élő magyar polgár és utóda. Aki ezt nem érti meg, az éppolyan pecsenyét sütögető, mint a béka .... alatt lévő magyar balliberális oldal.

Csak neked, hogy értsed is

"Nagy Jobbik-kudarc

A voksolás legnagyobb vesztese a Jobbik, állapította meg több politikai elemző cikk is ezekben a napokban. A párt, mivel nem vett részt aktívan a kampányban, ezért a nemek kiütéses győzelmét sem írhatja a maga javára. Mindezt alátámasztja, hogy a Jobbik által irányított településeken a részvétel alatta maradt a megyei átlagoknak. A legjobb példa erre Ózd, ahol csak 31 százalék voksolt, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 41 százalék. Hasonló a helyzet Tiszavasváriban is, ahol csak 36,6 százalék szavazott, szemben a 44,58-as megyei átlaggal.
Kettős játék

A radikális pártban kettős játékot játszottak,mivel számukra az is jó lett volna, ha érvényes a voksolás, amit így a maguk javára írhattak volna. Azt is jónak vélték volna, hogyha érvénytelen, mert így a miniszterelnök lemondását követelhetik."

Egyben az írás szerzőjének is.

Azért elég keserves, amikor nagyon mutatja, s itthon van üdvrivalgás hozzá.

Mi a nyavalyát akartak az otthonmaradók? Valószínűleg meg fogják kapni, de nem lesz benne köszönet.

Az igennel és szándékosan rontott szavazatot leadók száma elenyésző. Az érvényességhez hiányzó egymillió szavazat között kisebb részben vannak Fideszes és nagyobb részben Balos és Jobbikos szavazók. A szavazókörönkénti adatok is ezt támasztják alá.

"Honnan tudod milyen a jobbikos szavazó?"

Objektíve nem lehet tudni, de a közvélemény kutatások és a szavazókörök adatai alapján kalkulálni lehet.
Egyértelmű, hogy a Jobbik és a baloldal azt állítja, hogy az 1 millió nem szavazat a Jobbik szimpatizánsoktól származik. Mindkettőnek ez az érdeke. Azonban a már korábban említettek ezt nem támasztják alá.

A kérdést számodra én is felteszem: Honnan tudod, hogy ki a nem Jobbikos szavazó?

"Egyébként maga a kérdés is úgy lett feltéve, hogy igennel válaszolni nem lehetett ( legalábbis ép ésszel )"

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Mi a faszt – már elnézést, de kezdem elveszteni a türelmem – nem lehet ezen érteni? Miért nem lehet Igennel, vagy Nemmel válaszolni.
Az IGEN azt jelenti; Akarom, hogy az EU mondja meg mikor, kit és mennyi migránst fogadjon be Magyarország.

"másrészt nem elmenni is lehetett nyugodt lelkiismerettel, mert nem forgott kockán semmi"

Lófaszt nem! Sok minden forog kockán nemcsak nézni kellene, hanem látni is.

Miképpen magyarázza az ellenzék, külföld balliberális firkászai és az EU vezetői a kialakult helyzetet? Milyen hatást kelt ez?

Mi van, ha az EU kijátszva a Kormányfők Tanácskozását és ismét a Miniszterek Tanácsával és a EP-vel hagyatja jóvá a következő felső határ nélküli kötelező kvóta tervet 50 %+1 szavazattal?

Néha jó lenne ám gondolkodni is!

A NEM azt jelenti: Nem akarom, hogy az EU mondja meg, mikor, kit és mennyi migránst fogadjon be Magyarország.

Mi van ebben olyan nagy nehézség amit nem lehet érteni?

Mivel igen és nem szavazat esetében a legritkább az amikor 50-50 százalék az igenek és nemek aránya. Lényegében az eredményességnek így nem sok értelme van.

Ezért van az, hogyha nem érvényes, de az eredménynél valamelyik lényegesen több a másiknál, akkor az Országgyűlés dönthet, hogy törvényt alkot, vagy módosít.

Ha viszont érvényes, akkor kötelezettsége van az Országgyűlésnek és az így hozott törvényt, törvénymódosítást három évig nem módosíthatják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés