Találkozó

Orbán: Le kell venni a kvótát az EU napirendjéről!

2016. október 7. 14:03

Pozsonyban egyeztetett pénteken Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Az ezt követő sajtónyilatkozatban Fico azt hangsúlyozta, hogy teljes mértékben elfogadják a magyar kvótanépszavazás eredményét, egyben megismételte azt a korábbi nyilatkozatát, miszerint a kötelező kvóta már politikailag halott ügy. Orbán Viktor arról beszélt: egyszer s mindenkorra le kell venni az Európai Unió napirendjéről a kötelező kvótákat.

Szlovák miniszterelnökként és soros uniós elnökként is mondom, hogy teljes mértékben elfogadjuk a magyarországi kvótareferendum eredményét, s a népszavazást legitim és demokratikus eszköznek tartjuk” – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken Pozsonyban, miután tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel.

A két miniszterelnöknek a pozsonyi kormánypalotában tartott találkozóján a kvótareferendum eredményén kívül az illegális bevándorlás kezeléséről, egyéb európai uniós témákról, illetve Szlovákia és Magyarország kétoldalú kapcsolatairól is szó esett.

Robert Fico az illegális bevándorlás témájáról szólva hangsúlyozta: Szlovákia továbbra is a schengeni határok hatékony védelmét, illetve a migráció okainak megszüntetését tartja a fő eszköznek a probléma kezelésére. A szlovák kormányfő megismételte azon korábbi kijelentését, miszerint egyre inkább bizonyságot nyer, hogy a kötelező betelepítésről szóló kvóták „politikailag halottak”.

Orbán: Le a kvótákkal!

A kötelező betelepítési kvótákat egyszer s mindenkorra le kell venni az Európai Unió (EU) napirendjéről – mondta Orbán Viktor a Ficóval tartott közös sajtótájékoztatón. A magyar kormányfő kiemelte: ki kell egészíteni a magyar alaptörvényt, bele kell írni, hogy a magyarokra senki sem kényszeríthet semmilyen kötelező betelepítési kvótát. Mint mondta, most azt jött elmondani szlovák partnerének, hogy az alkotmánymódosítás az európai jogrendszer keretén belül marad.

Hangsúlyozta: egy olyan betelepítési kvótarendszer, amelynek nincs felső korlátja és kötelező, egy nagy népvándorlás esetén tönkreteheti azokat az eredményeket, amelyeket „elértünk, lerombolhatja mindazt, amiért megdolgoztunk”. (MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://migracio.mandiner.hu/trackback/25401