Horvátország nem engedi be a Szerbiából érkező migránsokat

2016. november 13. 18:12
Zágráb nem engedi be a szerb határon várakozó illegális bevándorlókat. Horvátország megvédi határait az illegálisan érkező bevándorlókkal és áruval szemben, indokolta a döntést Vlaho Orepic belügyminiszter vasárnap a kelet-szlavóniai Tovarnikban.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a migránsokkal, akik a határ szerbiai oldalán, Sid város térségében várakoznak, a horvát belügyminiszter azt válaszolta, hogy a sidi befogadóállomásra szállítják őket. Még pénteken gyalog indult el a horvát határ felé mintegy száz migráns Belgrádból, a főként férfiakból álló csoport tagjainak többsége Afganisztánból és Pakisztánból származik, ezért gazdasági bevándorlóknak minősülnek.

Szerbiában rostokollnak

Nem ez az első alkalom, hogy a Szerbiában rekedt migránsok gyalog indulnak útnak az Európai Unió felé. Július közepén, valamint október elején szintén így indult el a Közel-Keletről érkezett bevándorlók egy nagyobb csoportja a szerb fővárosból a magyar határ felé, azonban mindkét alkalommal egy nap után feladták útjukat.

A mostani menetelők közül szombaton néhányan orvosi segítséget kértek, mások feladták a gyaloglást és visszatértek a szerb fővárosba. Többségük azonban vasárnap délelőtt megérkezett a horvát-szerbiai határra, és körülbelül 200 méterre a határtól várják, hogy beengedjék őket Horvátországba. A migránsok kijelentették: addig ottmaradnak, amíg nem nyitják meg a határt előttük. Elmondásuk szerint Olaszországba és Franciaországba akarnak menni. A határ átlépésében szerb rendőrök akadályozták meg őket, akik azt is felajánlották számukra, hogy elszállítják őket valamelyik szerbiai befogadóközpontba.

Csökkendő tendenciák

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

Horvátországban tavaly szeptember óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta töredékére csökkent.

(MTI)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne relativizálj, főleg ne ilyen ostobán!

Türelem. A kötvény megszűnik, vagy átalakul, de ez nem akkora horderejű kérdés, hogy az Alaptörvényben kéne szabályozni.
Vona ma egy gyengét utánlő:-)))))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés