A CSU csak a bevándorlás korlátozása esetén támogatja a CDU-t

2016. november 24. 12:34
Kétszázezer főben maximálná a Németország által évente befogadható bevándorlók számát a CDU testvérpártja a CSU: csak ennek elfogadása esetén hajlandóak részt venni a szövetségi kormány munkájában a jövő évi választások után. Angela Merkelt továbbra is csak a CDU jelöltjének tartják a kancellári pozícióra.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) csak akkor vesz részt a német szövetségi kormány munkájában a 2017-es parlamenti (Bundestag-) választás után, ha bevezetik az menekültek befogadásának évi 200 ezer fős felső határát - jelentette be a párt elnöke, Horst Seehofer bajor kormányfő egy csütörtöki interjúban. A pártelnök-miniszterelnök az Augsburger Allgemeine című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a 2015. szeptemberi „határnyitás” megváltoztatta a „politikai koordinátákat”, és a migrációs nyomás a következő években tovább erősödik majd.

Ezért szükség van egy szabályrendszerre, amely biztosítja, hogy nem ismétlődik meg mindaz, ami 2015. szeptember 5. után – a budapesti Keleti pályaudvartól gyalog elindult menedékkérők befogadásáról hozott döntés után – történt. A CSU ragaszkodik az évi 200 ezer fős menekültbefogadási plafon bevezetéséhez, mert csak a korlátozással lehet sikerre vinni az integrációt és leküzdeni a társadalom megosztottságát – mondta Horst Seehofer. Mint mondta, garantálja a választóknak, hogy a CSU csak akkor vállal ismét kormányzati szerepet Berlinben, ha bevezetik a 200 ezres felső határt.

Seehofer: Nehéz időszak lesz

Kiemelte, hogy a Bundestag-választásig hátralévő tíz hónap évtizedek óta a legnehezebb időszak lesz a CSU és a felső határ bevezetését elutasító kancellár, Angela Merkel vezette testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) történetében. A pártszövetségre jobboldalról és baloldalról is nyomás nehezedik, és egy sor tartalmi kérdést tisztázni kell még egymás között. A menekültbefogadási plafon a legnehezebb kérdés, de a CDU sokat változott, politikusai már korlátozásról, irányításról és a német vezető kultúra (Leitkultur) fontosságáról beszélnek. Ezek a fogalmak jelzik, hogy közelednek az álláspontok – fejtette ki Horst Seehofer az Augsburger Allgemeine hírportálján ismertetett interjúban.

A CDU azért közeledik a CSU-hoz, mert szembesülnie kellett azzal, hogy a pártszövetség választói támogatottsága 6-10 százalékpont közötti mértékben csökkent a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért 41,5 százalékhoz képest, és „ennek legfőbb oka a bevándorlás” – húzta alá a CSU elnöke, kiemelve, hogy pártja nélkül nem folytatnának ellenőrzést a határon, és nem szigorítottak volna a menekültügyi szabályokon.

A nyugdíjrendszert is átszervezné a CSU

A CDU/CSU-nak ismét meg kell közelítenie a 40 százalékos szintet, így érheti el, hogy ne alakulhasson nélküle szövetségi kormány – tette hozzá Horst Seehofer. Jelezte, hogy pártja egy sor további kérdésben is meg akarja győzni a CDU-t, a többi között a nyugdíjrendszer átszervezése, az adócsökkentés és a családtámogatások bővítése ügyében is érvényesíteni kívánja álláspontját a testvérpárttal folytatott egyeztetéseken. A korábban ismertetett menetrend szerint a pártszövetség tagjai 2017 elejére dolgoznak ki közös programot.

A CSU egyik tekintélyes vezetője, Hans-Peter Friedrich, a testvérpártok közös Bundestag-frakciójának helyettes vezetője a napokban egy interjúban elmondta, hogy Angela Merkel „egyelőre a CDU jelöltje” a kancellári pozícióra, és CSU továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a pártszövetségben a személyi kérdések előtt a tartalmi ügyeket tisztázzák. Angela Merkel vasárnap jelentette be, hogy a CDU december 6-án kezdődő tisztújító kongresszusán ismét elindul az elnöki tisztségért, és pártja kancellárjelöltjeként kíván indulni a jövő őszi választáson.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés