Leendő ENSZ-főtitkár: A migráció a megoldás

2016. november 24. 23:42
A migráció nem a probléma, hanem a megoldás – mondta António Guterres portugál szocialista politikus, az ENSZ leendő új főtitkára Lisszabonban. Arról is beszélt: „Meg kell győznünk az európaiakat, hogy a migráció elkerülhetetlen, és a soknemzetiségű, multikulturális, sokvallású társadalmak tudnak vagyonosodni”.

A Vision Europe Summit nevű konferencián adott elő António Guterres portugál szocialista politikus, volt miniszterelnök és az ENSZ leendő főtitkára november 22-én.

Guterres előadásában kifejtette: „A migráció nem a probléma, hanem a megoldás”. Szerinte rendkívül korlátozottan lehet nemzeti keretek között szabályozni a migrációt. A valóság az, hogy embercsempészek és bűnözők kontrollálják a migrációt. „Fel kell ismerni, hogy a migráció elkerülhetetlen és nem fog leállni” – mondta a szocialista politikus.

Antonio Guterres úgy látja: az embercsempész bűnözők ellen csak úgy lehet fellépni, hogy fejlesztik a legális migráció lehetőségeit. Arról is beszélt: „Meg kell győznünk az európaiakat, hogy a migráció elkerülhetetlen, és a soknemzetiségű, multikulturális, sokvallású társadalmak tudnak vagyonosodni”.

Az ENSZ leendő főtitkára hozzátette: nincs meggyőződve arról, hogy ez a törekvés könnyen fog menni, ismerve a közvéleményt. Arra szólította fel a politikusokat, hogy a toleranciát és az észérveket helyezzék döntéseik középpontjába. Szerinte az értékeket, eszméket kell választani a következő parlamenti választásra való koncentrálás helyett. Mert ha elhagyják az eszméket, abból nagyon nehéz lesz újra helyrezökkenni.

Guterres arról is beszélt: sokáig arról volt szó, hogy a globalizáció és a technológiai fejlődés mindenkinek előnyös lesz, de most már sokakat az út mentén hagytak, és nő a frusztráció, a migráció pedig fenyegetés lett. Úgy látja: nem lesz siker az ezekre való reagálás nélkül.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés