Milos Zeman

Cseh államfő: Csehország és Franciaország is elutasítja a kötelező kvótát

2016. november 30. 19:05

Sem Csehország, sem Franciaország nem támogatja a kötelező kvótát – jelentette ki Milos Zeman cseh államfő, miután Francois Hollande-dal tárgyalt szerdán Prágában. A francia államfő hozzátette: ellenőrizni kell a migrációt, hogy Európa minden polgára biztonságban érezhesse magát.

Sem Csehország, sem Franciaország nem támogatja a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvótákat – közölte Milos Zeman cseh államfő, miután Prágában szerdán tárgyalt francia kollégájával, Francois Hollande-dal. Zeman szerint ebben teljes volt az egyetértés közte és francia vendége között.

„Méltó megoldást kell találnunk minden menekült számára, és ellenőriznünk kell a migrációt. Meg kell győznünk Európa minden polgárát, hogy képesek vagyunk megvédeni őket” – jelentette ki Francois Hollande a közös sajtóértekezleten. A néhány órás villámlátogatásra érkezett francia államfő leszögezte továbbá: a menekültügy kezelésében Európának világos szabályokat kell megfogalmaznia, amelyekkel senkinek sem szabad visszaélnie.

Milos Zeman nagyra értékelte, hogy a találkozón - mint fogalmazott - Hollande arról biztosította: Franciaország nem támogatja a menekültek kötelező kvóták szerinti elosztását az uniós tagállamok között. „A migráció problémájának megoldásában egyetértés volt köztünk. Nagyra értékelem Franciaország álláspontját, miszerint ellenzi a kvótákat” - hangsúlyozta a cseh elnök a sajtóértekezleten. „Egyetértettünk abban is, hogy hatékonyabban kell védenünk az EU külső határait” - tette hozzá a cseh elnök.

Az államfők beszéltek a terrorizmusról is. Francois Hollande emlékeztetett, hogy a franciaországi terrortámadások miatt prágai útját kétszer is el kellett halasztania. „Európa szabadságának feltétele a külső határok védelme” - jelentette ki a francia államfő, aki Milos Zeman után Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel is tárgyalt.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://migracio.mandiner.hu/trackback/26801