Visszatoloncoltak harminchat migránst Romániába

2016. december 18. 11:17
Gyanú szerint holland embercsempészt fogott a magyar rendőrség, akinek teherautójában harminchat, Romániából érkező szír, iraki és iráni illegális bevándorló rejtőzött. A férfiakat a tiltott határátlépés miatt – a visszafogadási egyezmény értelmében – átadták a román hatóságoknak, a holland férfit pedig őrizetbe vették és büntetőeljárást indítottak vele szemben.

Tiltott határátlépés miatt 36 illegális migránst küldtek vissza Romániába a magyar hatóságok szombaton - közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Demeter Erika rendőr főhadnagy tájékoztatása szerint a rendőrök péntek este Berekböszörmény közelében elfogtak egy holland férfit, aki a gyanú szerint 36 illegális migráns Németországba való eljuttatásában próbált segédkezni.

Németországba indult volna a fuvar

A rendőrök egy holland forgalmi rendszámú tehergépkocsi ellenőrzésekor annak rakodóterében 36 illegális migránst találtak. A rendelkezésre álló adatok alapján a férfiak Románia felől gyalog érkeztek az ország területére, ahol a sofőr már várta őket a járművével, hogy Németországba vigye őket - közölte a sajtóreferens. 

Közleménye szerint a magukat szír, iraki és iráni állampolgároknak valló férfiak nem rendelkeztek Magyarország területére való belépésre vagy tartózkodásra feljogosító érvényes úti okmányokkal, ezért előállították őket a biharkeresztesi határrendészeti kirendeltségre.

Bűntett és szabálysértés az étlapon

A holland férfit előállítását követően a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását. Vele szemben embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A 36 illegális migránssal szemben tiltott határátlépés szabálysértés elkövetése miatt indult eljárás, amelynek eredményeként szombat délután a 36 személyt - visszafogadási egyezmény alapján - a román hatóságok részére átadtak - tájékoztatott Demeter Erika.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés