Felmérések: a berlini merénylet után Merkel pozíciója csak erősödött

2016. december 28. 14:54
A berlini merénylet óta két százalékpontot nőtt a kereszténydemokrata pártkoalíció (CDU-CSU) támogatottsága, míg a párt kancellárja Angela Merkel szintén növelte népszerűségét, a németek több mint fele mögötte áll. A közvélemény-kutatások azt is kimutatták: a választók több mint kétharmada nem lát összefüggést Angela Merkel menekültpolitikája és a berlini merénylet között.

A németek többsége szerint nincs összefüggés a Berlinben karácsony előtt elkövetett iszlamista terrormerénylet és Angela Merkel kancellár menekültpolitikája között - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

A Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint a december 19-én egy karácsonyi vásár ellen elkövetett merénylet óta erősödött a kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének támogatottsága; a pártszövetségre 38 százalék szavazna, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, ami 2 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest.

A CDU/CSU ezzel kiegyenlítette az év közben elszenvedett veszteségeket, támogatottsága elérte a januárban beállított éves csúcsértéket. A választópolgárok „óvakodnak a kísérletezéstől, és inkább felsorakoznak a kormányzó erők mögött, mint mindig, amikor ilyen szörnyűséges tettek kavarják fel az embereke” - magyarázta a jelenséget Manfred Güllner, a kutatócég vezetője, hozzátéve, hogy a CDU/CSU támogatottsága mellett Angela Merkel személyes támogatottsága is emelkedett.

52 százalék áll Merkel mögött

A németek 52 százaléka Angela Merkelre szavazna, ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, ami ugyancsak 2 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest. A kormányfő így már 39 százalékponttal vezet lehetséges kihívója, a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) elnöke, Sigmar Gabriel előtt, aki 13 százalékon áll.

Az SPD nem profitált a rendkívüli helyzeteknek a kormányon lévőket erősítő hatásából, támogatottsága 2 százalékponttal 20 százalékra süllyedt. A Forsa vezetője szerint ez annak tulajdonítható, hogy a választók nem tartják különösebben kompetensnek a szociáldemokratákat belbiztonsági ügyekben.

A veszélyes iszlamistaként számon tartott elutasított menedékkérő, Anis Amri terhére rótt merénylettel kialakult helyzet a kormány menekültpolitikáját és Angela Merkelt a leghevesebben támadó pártnak, a Bundestagon kívüli az Alternatíva Németországnak (AfD) sem kedvez igazán a Forsa felmérése szerint. A CDU/CSU-tól jobbra álló globalizáció-, euró-, elit-, bevándorlás- és iszlámellenes párt - amelynek egyik vezetője szerint a Breitscheid téren elkövetett merénylet áldozatai „Merkel halottai” - mindössze 1 százalékponttal tudta növelni támogatottságát, 12 százalékra.

A Bundestag ellenzéki oldalán nem történt változás, a Zöldek 10 százalékon stagnálnak, a Baloldal továbbra is 9 százalékon áll. A Bundestagból 2013-ban kiesett liberális FDP 1 százalékpontos visszaeséssel 5 százalékon, a bejutási küszöbön áll - mutatta ki a Forsa idei utolsó, Stern-RTL-Wahltrend című kutatása. 

Az emberek többsége nem lát összefüggést a merénylet és a menekültpolitika között

A Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából végzett felmérésben azt is vizsgálták, hogy a választópolgárok látnak-e összefüggést a 12 halálos áldozatot és 53 sebesültet követelő támadás és Angela Merkel menekültpolitikája között. Az eredmények szerint több mint kétharmaduk, 68 százalékuk nem lát összefüggést. A Zöldek táborában a legmagasabb, 93 százalékos mindazok aránya, akik szerint nincs kapcsolat a merénylet és a kancellár menekültpolitikája között. Utánuk a Baloldal szavazói következnek 85 százalékkal, majd az SPD támogatói 83 százalékkal, a kancellár vezette CDU szavazói közül pedig 80 százalék vélekedik így.

A választók 28 százaléka szerint van összefüggés a támadás és Angela Merkel menekültpolitikája között. Az AfD-szavazók 93 százalékának ez a meggyőződése. Melletük még a CSU táborában meghatározó ez a vélemény, ott 49 százalék hozza összefüggésbe a tömeges kamionos gázolást a kancellár menekültpolitikájával.

A Stern-RTL-Wahltrend felmérést december 19. és 23. között végezték 2504 ember megkérdezésével. A támadás és a menekültpolitika összefüggéséről szóló kutatásban 1003 embert kérdeztek meg december 21-én és 22-én.

(MTI)

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem vagyok hajlando elhinni.

Ennyire nem lehetnek hulyek a nemetek. Nem is azok. A kozvelemenykutatok ujra es ujra megprobaljak eljatszani hogy azt hozzak ki amit szeretnenek hallani. Nem jott be a Brexitnel, nem jott be Trumpnal, es most sem fog bejonni.

Igy van, csak azert nem vettek meg be kollektiven a ciantablettat ami az egyetlen polkorrekt valasz lenne, mert ugye anno a Fuhrer is azt csinalta, es ez visszarettenti oket..

Az a helyzet, hogy nem vagy elég fejlett
ideológiailag. Az európai terrorizmus ugyanis nem
a friss bevándorlási hullámmal van
összefüggésbe, hanem a 40 évvel ezelőttivel.

Természetesen! A németek egyszerűen imádják az ilyen társasjátékokat, hogy ki tud elugrani egy közéjük hajtó kamion elől!?
Nem kellene a világot (meg a németeket) ennyire hülyének nézni!!!
A kint élő rokonaim, érdekes módon egészen mást hallanak a németektől. Lehet persze aljaskodni a közvéleménykutatóknak, de nagy pofáraesés lesz a vége az biztos! Ha meg nem, akkor egy rendes polgárháború elé néz Németország!

Egyébként baromira kíváncsi lennék, ha valaki elmagyarázná, hogy milyen logika mentén tud emelkedni Merkel népszerűsége, a sorozatos németországi történések után, főleg, hogy eddig csökkent, de most aztán emelkedik a népszerűsége!
Nooooomálisak???????

Igen. Ezek az aljas, gennyes médiatrükkök! Sajnos iszonyú hatalom van a kezükben, és az emberek nagy része szereti a "konyhakész híreket".Nem kell rajta gondolkodni!

"Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából hetente elvégzett, Stern-RTL-Wahltrend..."

A Stern, RTL megbízás lenne a leghitelesebb forrás? Ez úgy már 2017-es vicc akar lenni?

Akkor megint a Kaftános Merkel lesz Németország kancellárja?

A németek egyéni döntése, hogyan szeretnének élni a jövőben. Felőlem száz százalékban támogathatják Merkelt, egészségükre!
Mi a kvótát nem kérjük!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés