Jön a gólya, jön a tavasz!

2017. február 18. 11:36
Önnek is elege van a télből? Örüljön velünk Báró érkezésének: a mindig korán elinduló, jeladós fehér gólya megkezdte évi rendes migrációját Izraelből Magyarországra.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közölte: a jeladóval megjelölt fehér gólyáik közül a hagyományosan korán elinduló, Báró nevű gólya elindult téli izraeli szálláshelyéről a Közel-Keleten és Törökországon keresztül Magyarország felé.

Az egylet szerint Báró nagyon érdekesen viselkedik: a magyarországi gólyaállomány fő téli szállásterülete Szudán és Csád (míg van két gólya, aki egészen Dél-Afrikáig és Mozambikig ment most telelni); de velük szemben Báró nem erőlteti meg magát és megelégszik a jóval közelebbi Izraellel, és hamar vissza is indul a Kárpát-medencébe.

Báró egyébként a nógrádi, Balassagyarmat melletti Őrhalom faluból indult el interkontinentális útjára tavaly. Hollókőnél délnek fordult, Szolnok térségén át keresztülrepülte az Alföldet, majd Battonyánál átlépett a román légtérbe. A Kárpátokat Orsovánál és a Vaskapunál repülte át, majd Bulgárián és Isztambul térségén át elért Kis-Ázsiába. A Földközi-tenger keleti partvidéke mentén végül eljutott az izraeli Akkóba, ahol téli hónapjait töltötte.

 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés