Osztrák kancellár: Ne kapjanak milliárdokat a migránsok befogadásától elzárkózó tagországok

2017. március 8. 11:20

Csökkenteni kell azon EU-s tagállamok közösségi pénzügyi támogatását, akik nem akarnak menekülteket befogadni – jelentette ki az osztrák kancellár egy szerdai nyilatkozatában. Christian Kern szerint nem kaphat milliárdos támogatást az a tagország sem, amely szomszédjai kárára folytat piacrabló adópolitikát.

Csökkenteni kell a menekültek befogadásától elzárkózó európai uniós tagállamok közösségi pénzügyi támogatását – mondta Christian Kern osztrák kancellár szerdán a Die Welt című német lapban. Az osztrák szociáldemokrata párt (SPÖ) politikusa az EU állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozása előtt egy nappal tett nyilatkozatában kiemelte, hogy „az eddiginél igazságosabban kell elosztani az uniós költségvetés pénzét a tagállamok között”.

Nem kaphat többé milliárdos nagyságrendű támogatásokat egyetlen tagország sem, amely „továbbra is következetesen elhajol a migrációs kérdés közös megoldása elől, és szomszédjai kárára folytat piacrabló adópolitikát” – mondta az osztrák kancellár. Kifejtette, hogy amikor a gazdaság fejlesztéséről, biztonságpolitikai érdekekről vagy az Oroszország elleni szankciókról van szó, egyes tagországok igényt tartanak a közösség szolidaritására, „de más fontos kérdésekben hallani sem akarnak a szolidaritásról”.

Ennek a „szelektív szolidaritásnak” azzal a következménnyel kell járnia, hogy a közös költségvetés nettó befizetői részéről megjelenik a „szelektív fizetési hajlandóság” –mondta a nettó befizetők közé tartozó tagállam kormányfője. Hangsúlyozta, hogy nem fenyegetőzni akar, hanem csak az összefüggésekre kíván rávilágítani. Mint mondta, Németországnak vagy Ausztriának „nehezére esne” eurómilliárdokat átutalni a közös költségvetésbe, ha nem történik semmi a „piacrabló adó- és bérpolitika” ügyében, vagy nem valósul meg a „menekültek igazságos elosztása valamennyi EU-tagország között”.

A bejegyzés trackback címe: https://migracio.mandiner.hu/trackback/29006