Osztrák kancellár: Ne kapjanak milliárdokat a migránsok befogadásától elzárkózó tagországok

2017. március 8. 11:20
Csökkenteni kell azon EU-s tagállamok közösségi pénzügyi támogatását, akik nem akarnak menekülteket befogadni – jelentette ki az osztrák kancellár egy szerdai nyilatkozatában. Christian Kern szerint nem kaphat milliárdos támogatást az a tagország sem, amely szomszédjai kárára folytat piacrabló adópolitikát.

Csökkenteni kell a menekültek befogadásától elzárkózó európai uniós tagállamok közösségi pénzügyi támogatását – mondta Christian Kern osztrák kancellár szerdán a Die Welt című német lapban. Az osztrák szociáldemokrata párt (SPÖ) politikusa az EU állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozása előtt egy nappal tett nyilatkozatában kiemelte, hogy „az eddiginél igazságosabban kell elosztani az uniós költségvetés pénzét a tagállamok között”.

Nem kaphat többé milliárdos nagyságrendű támogatásokat egyetlen tagország sem, amely „továbbra is következetesen elhajol a migrációs kérdés közös megoldása elől, és szomszédjai kárára folytat piacrabló adópolitikát” – mondta az osztrák kancellár. Kifejtette, hogy amikor a gazdaság fejlesztéséről, biztonságpolitikai érdekekről vagy az Oroszország elleni szankciókról van szó, egyes tagországok igényt tartanak a közösség szolidaritására, „de más fontos kérdésekben hallani sem akarnak a szolidaritásról”.

Ennek a „szelektív szolidaritásnak” azzal a következménnyel kell járnia, hogy a közös költségvetés nettó befizetői részéről megjelenik a „szelektív fizetési hajlandóság” –mondta a nettó befizetők közé tartozó tagállam kormányfője. Hangsúlyozta, hogy nem fenyegetőzni akar, hanem csak az összefüggésekre kíván rávilágítani. Mint mondta, Németországnak vagy Ausztriának „nehezére esne” eurómilliárdokat átutalni a közös költségvetésbe, ha nem történik semmi a „piacrabló adó- és bérpolitika” ügyében, vagy nem valósul meg a „menekültek igazságos elosztása valamennyi EU-tagország között”.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kern kancellár ésszerűtlenségeket mond : a kvóta meghívás a migránsok tömegeinek , melytől Ausztria is fuldoklik . Az ésszerű az ,amit Orbán tesz : a határ hermetikus lezárása ; így a menekült státusz vizsgálata ; s a jogosulatlanok villámgyors kitoloncolása .

Ausztria pl. tán sajáterőből piacrabló (aber javol!),

Bogárlászlóian szólván szivattyú-üzemeltető.

Tehát hogy megértsük C.Kern mostmég retorikai pozicióját:

Gondoljuk át van-e és ha és amennyiben izé miféle milliárdos EU-támogatástól esne Ausztria el, mit is kapnak ők úgy az EU-ból?

C.Kern:

" nem kaphat milliárdos támogatást az a tagország sem, amely szomszédjai kárára folytat piacrabló adópolitikát."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés