Népszava: Támadják a magyar kormányt a menekültjogi törvény miatt

2017. március 9. 10:52
Az Európai Bizottság és az ENSZ is bírálja Magyarországot a menedékjogi törvény módosítása miatt. A sajtóban megjelent beszámolók az illegális határátkelőkkel szembeni túlkapásokról sem javítanak a helyzeten, bár ezek hitelességét még nem sikerült bizonyítani – olvasható a Népszava egyik cikkében.

Az Európai Bizottság és az ENSZ figyelmét is felkeltették a közelmúltban nyilvánosságra került beszámolók az illegális határátkelőkkel szembeni túlkapásokról. Az európai hatóságok a menedékjogi törvény módosítását sem nézik jó szemmel.

Dimitrisz Avramopulosz, migrációért és uniós belügyekért felelős biztos magyarországi látogatását tervezi, hogy „komoly tárgyalásokat folytasson a magyarországi hatóságokkal” – nyilatkozta a Népszavának Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivője.

Magyarország egyértelműen célkeresztbe került: az ENSZ, az Európai Parlament Zöldek frakciója, de még az osztrák kancellár is bírálja a magyarok menekültüggyel kapcsolatos módosításait. Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Magyarország „messze elmarad a nemzetközi normáktól”. Európai Parlament Zöldek frakciója azt nyilatkozta: „Az Európai Bizottságnak kötelezettségszegési eljárást kell indítania Magyarország ellen, mert az nyilvánvalóan megsérti az EU menedékjogi előírásait és teljesen figyelmen kívül hagyja az alapvető emberi jogokat” – tudósít a Népszava. Az osztrák kancellár, Christian Kern csökkentené azoknak az uniós tagállamoknak a közösségi pénzügyi támogatását, akik elzárkóznak a menekültek befogadásáról – nyilatkozta a Die Welt című lapnak.

Szijjártó: A vádak alaptalanok, a beszámolók nem hitelesek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált a bírálatokra: a magyar kormány megfelelően cselekszik, hogy védje a határait. Az ENSZ főbiztosának, Zeid Raad al-Husszeinnek a támadását érthetetlennek tartja, hiszen az illegális bevándorlás törvénytelen, így „alaptalanul vagdalkozik” – mondta a Népszavának. 

A sajtó támadására, miszerint a magyar rendőrök durván bánnak a menekültekkel, Simon Ernő, az UNHCR szóvivője így nyilatkozott a lapnak: „Olyan emberektől hallottuk ezeket a beszámolókat, akik különböző országokból jöttek, nem beszélték egymás nyelvét, és soha nem is találkoztak egymással”. A rendőrség a vizsgálatok végeztével nem talált bántalmazásokra utaló nyomot, így a beszámolók hitelességét nem sikerült alátámasztani – tudósít a Népszava.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés