Szijjártó: A magyar kormánynak a magyar emberek a legfontosabbak!

2017. március 9. 11:11
Aggódnak a svédek a magyar menekültügyi eljárást módosító törvény miatt, mert nem humánus és nem illeszkedik az Európai Unió kereteibe. Szijjártó szerint a magyar kormánynak joga van ahhoz, hogy eldöntse, számára kik a fontosabbak: a magyar emberek vagy az illegális bevándorlók.

A magyar kormánynak a magyar emberek a legfontosabbak, az ő biztonságuk, és nem az, hogy a biztonságos országokból érkező illegális bevándorlók törvénytelen úton bejussanak Magyarországra és szabadon mozogjanak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy a Göteborgs Posten csütörtökön közölte Margot Wallström nyilatkozatát, amelyben a svéd külügyminiszter azt mondta a magyar menekültügyi eljárást módosító törvényről, hogy aggódik, annak milyen következményei lehetnek. Úgy látja, a Human Rights Watch, az Amnesty International és mások jogosan mondták, hogy „ez a lépés törvénytelen lehet, de mindenekelőtt nem humánus”. Fontos, hogy „mi, akik kritikusan viszonyulunk hozzá, ki is mondjuk ezt”, és uniós körben meg kell vitatni, a Tanács ülésén biztosan hamarosan napirendre is kerül – közölte.

A svéd külügyminiszter azt is mondta: részt vett egy külügyminiszteri ülésen, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország azon országok egyike, „amelyek szögesdrótot vásároltak nagy mennyiségben, miközben mi takarókat szereztünk be; ez a szemleletet is jól szimbolizálja”. A biztonsággal érvelnek, de a tapasztalatunk az, hogy a legtöbb érkező menekült, háborúból jönnek, vagy a szegénység miatt keresnek új otthont és jövőt maguknak – fogalmazott.

Az újságíró megjegyzésére, hogy a menekültek magyarországi üldözéséről érkeznek hírek, Margot Wallström kijelentette: „ez nem normális dolog, olyan szemléletet tükröz, amely rettenetes, azt mutatja, hogy az ember bármire képes”. Az EU-ban „állandó traumát és frusztrációt jelent, hogy ekkora nézetkülönbség van köztünk” – tette hozzá.

„Szemléletbeli különbségről beszél, és igaza van”

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: a svéd külügyminiszter „szemléletbeli különbségről beszél, és igaza van”. Amikor nem is olyan régen egy sérült magyar lánynak kellett volna segíteni, hogy Svédországban tudjon maradni, mert kizárólag ott élnek rokonai, akkor Svédország erre nem látott lehetőséget, ezt a segítséget nem adta meg, pedig a magyar lány ottmaradásának költségeihez a magyar kormány is hozzájárult volna – idézte fel.

A külügyminiszter úgy fogalmazott, a sérült magyar lánynak nem jutott „pokróc” Svédországban, ellentétben az illegális bevándorlókkal. Ez az a képmutató szemlélet, amelyet a magyar kormány nem tud, és nem is akar átvenni – jelentette ki. Hangsúlyozta: a svéd kormány természetesen eldöntheti, hogy számára kik a fontosak, de ugyanígy tesz a magyar kormány is.

A magyar kormány nem a svéd miniszterelnök és külügyminiszter elvárásainak akar megfelelni, a magyar kormánynak a magyar emberek a legfontosabbak, az ő biztonságuk, és nem az, hogy a biztonságos országokból érkező illegális bevándorlók törvénytelen úton bejussanak Magyarországra és szabadon mozogjanak – mutatott rá Szijjártó Péter. Ez a mi szemléletünk, ez ilyen egyszerű – jelentette ki.

(MTI)

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"vagy a szegénység miatt keresnek új otthont és jövőt maguknak"

az nem menekult. az migrans. a szegenyseg miatt orszagot valtok pedig lesznek kedvesek a hatalyos szabalyok es torvenyek szerint tenni mindezt, munkavallalasi vizummal, tartozkodasi engedellyel, esatobbi ami vele jar.

Errol van szo. Egy szegeny magyar lanyt kepesek lettek volna kipaterolni, de fel Afrika johet. Es a magyar kormany akkor nem kezdte el telesirni az Amnestyt, hanem segitett.

Itt hadd tegyek egy kiterot. Ugy segitett, hogy biztositottak nemi megrendelest a nagyneni vallalkozasanak. Ez ugye az, amit minden kormanyrol tudunk hogy tobbe-kevesbe "haveri" alapon meg szokott tenni a sajat pereputtyanak (szebben mondva erdekszferajanak). De ez a kormany volt az elso, akibe szorult annyi, hogy - profanul fogalmazva - nem csak maguknak lopnak. Kitero bezarva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés