Strasbourgi bíróság: Menedékkérők emberi jogait sértette Magyarország

2017. március 14. 17:16
Két bangladesi menekültet jogellenesen tartottak fogva és toloncoltak ki a magyar hatóságok, ezzel pedig megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét – mondta ki keddi ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága. Fejenként 5,8 millió forintot fizethet a magyar állam a menekülteknek, ha az ítélet jogerőre emelkedik.

A magyar hatóságok az Emberi Jogok Európai Egyezményét megsértve tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, későbbi visszaküldésük Szerbiába pedig azzal a kockázattal járt, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve görögországi befogadó központokban - mondta ki keddi, nem jogerős ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Az ügy előzménye, hogy a két bangladesi állampolgár 2015. szeptember 15-én menedékkérelmet nyújtott be Magyarország déli határán. A hatóságok több mint három héten keresztül a röszkei tranzitzónában tartották őket úgy, hogy nem tudtak továbbmenni, október 8-án pedig visszatoloncolták őket Szerbiába.

Szabadságvesztéssel ért fel az érintettek elzárása

A strasbourgi bírói testület egyhangúlag megállapította, az ügyben Magyarország több ponton, a szabadsághoz és biztonsághoz való jog, a kínzás tilalma, illetve a hatékony jogorvoslat tekintetében is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Az indoklás szerint szabadságvesztéssel ért fel az érintettek elzárása, akiket hivatalos bírói indoklás és a bírósági felülvizsgálat lehetősége nélkül fosztottak meg szabadságuktól. Kiemelték emellett, hogy a hatóságok nem biztosították a hatékony jogorvoslat lehetőségét a felpereseknek.

A törvényszék ugyanakkor kielégítőnek találta a panaszosok fogva tartásának körülményeit, elegendő helyük volt a konténerben, és naponta három étkezést biztosítottak a számukra. Ezzel kapcsolatban tehát elutasították, hogy sérült volna az egyezménynek a kínzás tilalmáról szóló cikke.

Írástudatlanok, mégis írásban tájékoztatták őket

A kínzás tilalmáról szóló cikk megsértését viszont megállapították a visszatoloncolásuk vonatkozásában, amelynek során nem biztosították, hogy ne legyenek kitéve embertelen vagy megalázó bánásmód valós veszélyének, és nem vizsgálták meg külön-külön a menedékkérők ügyét.

Közleményében az EJEB kitért arra, hogy a panaszosok egyikét egy hiba folytán egy általa nem beszélt nyelven kérdezték ki. A menekültügyi eljárásról ráadásul kizárólag írásban kaptak tájékoztatást annak ellenére, hogy mindketten írástudatlanok. Az ügyükben született döntés fordítását az ügyvédjük kapta meg, két hónappal azután, hogy az érintetteket visszaküldték Szerbiába.

Az EJEB elsőfokú ítélete szerint a magyar államnak fejenként 18 705 euró (mintegy 5,8 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a felpereseknek.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az Emberi Jogok Európai Egyezménye előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni akkor, ha a panaszos már minden tagállami jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, de úgy véli, hogy mégsem szolgáltattak számára igazságot.

(MTI)

Összesen 175 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ítélet megalapozását olvasva , bizony alaposan meginog az ebbe a bíróságba vetett hit , ugyanis tele van "gumiindoklással" : távolból , az íróasztaluk mögül megállapíthatatlan , homályos momentumokkal .

A nemzetközi jog elszakadt a valóságtól...

Mitől is menekült egy bangladesi???
Aztán: Milyen príma dolog lesz az, ha a migránsok rákapnak a panaszkodásra!
A qrva anyját minden rohadék "jogvédőnek" -és akkor még finom voltam. (Érzékeny lelkűektől elnézést kérek).

Gyorsan el kell ítélni őket tiltott határátlépésért és fejenként 5,8MFt-ra megbírságolni.
Csak úgy véletlenül és függetlenül.
Pénz az ablakban.

Jó lesz, majd mikor 200 millió bangladesinek egyenként kell majd lefolytatnia a menekültügyi eljárását, minden velejárójával együtt, a nemzetközi jogot pontról pontra betartva...meg ahogy ezt a jogászcsürhe elképzeli ott Nyugaton.

Azt hiszem nekem is lassan időszerű lesz reagálnom a tendenciákra, és átképezni magam bangladesi tolmáccsá.

Szerintem is el kellene őket segíteni a muttikájukhoz.

Ezert kellett volna agyonloni oket. A halott nem perel.

Nem volt bezarva. Szabadon mehet vissza oda amerrol jott.

Strasbourg az én elemi jogaimat sérti!!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés