Oroszország elmélyíti a migránsválságot

2017. március 21. 12:05

Katrein Ferenc
Index
Egy titkosszolgálati offenzíva zajlik az Európai Unió ellen, ennek pedig részei azok a befolyásolási műveletek, amiben az oroszoknak komoly tudásuk és hagyományaik vannak. Oroszország ott van a migránsválság elmélyítésében. Interjú.

Ön szerint tízes skálán mennyire súlyos az orosz veszély jelenleg Európában?

Kilences-tízes, a legmagasabb fokozatú. A kölni eseményeket követtem közelebbről, ahol látni lehetett, mennyire szépen fel van építve az egész. Egy titkosszolgálati offenzíva zajlik az Európai Unió ellen, ennek pedig részei azok a befolyásolási műveletek, amiben az oroszoknak komoly tudásuk és hagyományaik vannak. Oroszország ott van a migránsválság elmélyítésében és főleg annak felhasználásában a propagandára, a befolyásolásra. A kölni eseményeknél vagy más szexuális bűncselekményeknél például annak a hangsúlyozásában, hogy azt a német vagy nyugati hatóságok és média el akarja hallgatni.

Pedig a kölni zaklatók jó része már korábban érkezett migráns volt és bűnözői csoportokkal állt kapcsolatban.

Így van, és ez is elég érdekesen volt kommunikálva az orosz és az onnan híreket átvevő más médiában. Ezek nem frissen érkezett migránsok voltak, de abban az interpretációs közegben ez nem számított. A következő állomás pedig a Lisa-ügy volt, ahol egész magas szinten reagált a fantomtörténésekre, a kreált sztorira az orosz fél, például maga Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

2013-ig szolgált elhárítóként. A magyarországi orosz aktivitásról volt tudomása?

Természetesen, hiszen ezen a területen dolgoztam.

Azt meg tudja becsülni, hány orosz ügynök lehet jelenleg Magyarországon? Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nemrég egy 600-800-as számot mondott, de semmivel nem támasztotta alá. 

Az ügynök megfogalmazás nagyon pongyola. Ha aktív hírszerzőre gondolt, ez a szám nagyon erősen eltúlzott. De ha beleszámoljuk az orosz érdekeknek megfelelően a hírszerzés által foglalkoztatott teljes kapcsolatrendszert, beleértve a sötét hírszerzést is, úgy már reálisabbnak tűnik ez a nagyságrend. A pontos számot csak a küldő szolgálatok tudják, a magyar kémelhárítás mindig hírszerzőgyanús személyekről beszél csak, így is kategorizálja be például a követségekre akkreditált diplomata és nem diplomata státuszú (kiszolgáló) személyzetet. A hagyományos külügyi immunitást biztosító beosztások mellett pedig érdemes a különböző állami tulajdonú vagy hátterű cégek, légitársaságok, utazási irodák, kulturális központok, oktatási intézmények, valamint az állami média szereplőit is kémelhárítási szempontok alapján feltérképezni. De a számokat azért is nehéz pontosan meghatározni, mivel ezek a szolgálatok inkább régióban gondolkodnak, mintsem csupán egy-egy országban. Így az is előfordulhat, hogy mondjuk egy Magyarországra akkreditált, diplomácia fedésben tevékenykedő hírszerző a szomszédos országokban végzi a tevékenységet, így ő magyar szempontból irreleváns. Persze azonnal hozzá kell tenni, hogy a kémelhárítás szövetségi rendszerben történik, így a NATO- és EU-tag Magyarországnak nagyon komoly felelőssége van abban, hogy helyt tudjon állni a szövetségi rendszert ért hírszerzési támadások és behatolási kísérletek során.”

 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 146 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez történik az egész világon.

Szoval Merkel orosz ugynok? Vagy egy KGB-hasonmasa mondta netan hogy willkommen meg nincs felso hatar?

Index, Panyi... rakás szart sem ér. Nem olvasom el. Enélkül is tudom, hogy mi a véleményük.

Az, hogy nekünk bangladesi csöveseknek kell fizetnünk kártérítést, az is a ruszkik hibája? Nem az Európai Bíróságé?

Válaszok:
tommybravo | 2017. március 21. 16:47

Engem jobban érdekelne az, hogy az Usa titkosszolgálat hogyan befolyásolja az EU döntéshozóit, meg a közeli arab orszgokat. Ez kicsit húsbavágóbb, mint az, hogy az oroszok hogyan machinálnak a már meglévő migránsválsággal.

Persze az Usa nyilván ilyet nem tesz. Obama is csak azért hallgatta le Merkelt, mert kíváncsi volt, hogy mit eszik ebédre. "Nahát, a frankfurti leves nekem is a kedvencem!"

A háború sem elég jó indok arra, hogy beengedjük őket. Ha minden így folytatódik tovább, a túlnépesedés miatt Afrikában is egyre több fegyveres konfliktus lesz. Európa már nem gyakorol közvetlen hatalmat Afrika országai felett, ebbe beleszólásunk nincs. Az viszont nem járja, hogy a következményeit mi viseljük, csak mert a feketék nem tudnak csomót kötni a farkukra. Ha szaporodnak, viseljék ők a következményeit.

Vicces, hogy a beképzelt baliberálisok, akik annyira büszkék a nemlézető intelligenciájukra, milyen kritikátlanul zabálják ezt a sztorit.

Igen, a migráció az oroszok miatt probléma! Végre kiderült a zigasság!

" azért is Putyin a hibás, hogy nem sikerült az iszlám államnak legyőni Asszadot."

speciel azert tenyleg, bar ezt nem mondanam hibanak :)

"a kormányzati befolyásolás is részleges megszállás szerintem"

szoval Amerika megszallta Magyarorszagot mikor Bajnaiekat tolta nyiltan?

vagy Merkel Franciaorszagot mikor kijelenti hogy nem hajlando talalkozni Le Pennel?

"balti államokban hány nato-katona szolgál?

oroszország mennyire van messze a balti államoktól?"

ja hogy mar megint a csunya oroszok a hibasak hogy tul kozel raktak az orszagukat a NATO tamaszpontokhoz?

Ami meg az USA-t illeti, valoban jo messze van a balti allamoktol, szoval jobb volna ha a sajat haza tajan sertepertelne es nem a vilag masik felen

Ha engem akarsz meggyozni (ha mar igy megszolitottal) akkor egy ilyen ocska szinvonaltalan propagandanal, ami mar az otvenes evek Amerika Hangjaba se ment volna el, valamivel tobbre lesz szukseg...

Az úr azt taglalta, sugallta, hogy a magyar szolgálatoknál kvázi ott vannak az orosz beépített ügynökök, kollaboránsok. meglepne, ha a különböző szolgálatok pont Magyarországot kerülnék el, keletről és nyugatról egyaránt.

Laikusként felteszem a kérdést, s más országok, szolgálatok ügynökeivel találkozott-e? Erről nem kérdezte a riporter.

Az önmagában, hogy egy szolgálati vezető kilép, majd belső dolgokról hát eléggé tendenciózusan, elébe rakott kottából olvasva nyilatkozik, nem veti-e fel azt a kérdést, hogy vajon ezt az urat nem építették-e be szándékoltan, botránykeltés céljából valakik?

Érdekes, hogy 90 óta még nem történt hasonló eset, rajta kívül nem lépett a színre, a kollégái által biztosan árulónak nevezett figura.

Az egész sztori is jelzi, hogy már senkiben sem szabad megbízni, s ez a pálya is tele lehet megbízhatatlan egyénekkel. Lyukas sajt az egész ország. A minisztériumokból, kormányzati szervekből is zsák számra hordják ki a bizalmas információkat az ellenzéki pártoknak.

"az oroszok érdeke a gyenge EU."

ez sem igaz. Az oroszoknak egy eros EU lenne az erdeke, ami veluk partneri kapcsolatokat apol, gazdasagi nagyhatalom, es egyenlo tavolsagut tart toluk es az USA-tol.
Az ketsegkivul nem erdekuk hogy eloretolt amerikai otodik hadoszlopkent mukodo EU legyen. De ez Europanak meg kevesbe erdeke, legfeljebb a szolgalelku USA-berenc vezetoie.

Igen, allam. Nem, nem Gruzia resze, elszakadt tole, de facto meg a 90-es evek elejen, de iure kesobb. Nem, nem szallta meg, bekefenntartok vannak arrefele, pont miutan Gruzia probalta meg oket es Del-Oszetiat hadsereggel bekebelezni.

"Ha egy ország érdekei ellenére egy másik állam propagandáját nyomja"

Ez betu szerint az amit Nemetorszag csinal. Csak epp a masik allam nem Oroszorszag, hanem az USA.

Raadasul detto ugyanazokkal a szavakkal tamadjak az oroszerdekeltsegu mediat amikor hirt ad a disznosagaikrol, mint az elvtarsak anno a Szabad Europat. Az ellenseg hangja, propaganda, destabilizalni akar, lazit, meg akarja donteni a rendszert...

Csak azon nem gondolkodnak el, hogy miert van az hogy akkoriban a Szabad Europat hallgattak a nepek, most meg Moszkvat.
Mert akkor ra kene jonniuk, hogy csak akkor van eselyuk "befolyasolni", ha az igazat mondjak.

Ugyan, ugyan!
A magyar ballib is tud egyet, s mást!
Sőt! A "civilek" is jól ki vannak képezve. Egyes pártocskák is megkapták a megfelelő muníciót!
Miről tetszenek itt károgni?

Oroszországnak szüksége van Európa másik felével való együttműködésre. Az EU-t csak azok akarják tönkretenni, akik félnek Berlin és Moszkva szorosabb együttműködésétől, ne adj' isten Berlin-Moszkva-Peking tengelytől.

Az a magyar kormány hibája, mert baszott betartani bizonyos törvényeket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés