Felszólalt a migránspárti tüntetésen a röszkei plébános

2017. április 18. 10:41
Liszkai Tamás röszkei plébános szerint a társadalom nem mondhat le a politika fölötti kontrollról és felelősséget kell vállalnia a kényelmetlen helyzetekben is.

Felszólalt a röszkei, migránspárti tüntetésen Liszkai Tamás, a település plébánosa. Húsvét és nagyszombat alkalmából Jézus elítéléséről és kereszthaláláról beszélt, majd a közéletről fejtette ki nézeteit.

Szerinte ha egy társadalom lemond a jogairól, a politika feletti kontrollról, az a társadalom gyenge, sebezhető, kiszolgáltatott lesz. A társadalmi intelligencia, erkölcs és lelkiismeret fejlesztése a társadalom, és nem a politika feladata.

A röszkei plébános szerint a tolerancia, jóindulat, megbocsátás nem politikai fogalom, nem a politikusoknak kell tanítania a társadalmat, hanem a társadalomnak magának kell ezt elsajátítania, hogy olyan közösség szülessen, amit a politika szolgál.

Liszkai hiányolta a szubszidiaritást, az alulról szerveződést, ami növelné a társadalom erkölcseit. Mindig a társadalom dönti el, mennyi hatalmat enged meg maga fölött.

Szerinte végtelenül kényelmes lenne, ha a menekültek nem lennének itt a határon. De itt vannak, és a társadalom nem fordíthatja el tőlük a tekintetét. Arról beszélt: a politikai vezetés azt szeretné, ha a társadalom nem foglalkozna a kényelmetlen dolgokkal. De ennek az az ára, hogy a társadalom egyre kevésbé vállal felelősséget a környezetéért. Emiatt a társadalom egyre feszültebb lesz, de az ilyen társadalmakat a történelem könnyűnek fogja találni. A plébános kifejezte: tiszteli a Röszkére gyűlt tüntetőket, hogy a társadalom felé jelezni akarják: a saját felelősségről lemondani nem lehet. Ezt a felelősséget szerinte a társadalom nem adhatja át a politikának.

 

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A társadalom nem fordította el a fejét, egyértelműen kinyilvánította hogy így ne tovább. Nem kéne folyton hazudni.

Általánosságban igaza van, de isten mentse meg a társadalmat meg az egyházat azoktól, akikhez ott szólt.

Hát van aki tehetséges, szuggesztív, értékhordozó papként válik ismertté, elismertté, s van akinek talentum hiányában más eszközökre van ehhez szüksége.

A helyzet azért morbid, mert pontosan a balliberálisok, akiket most ez a papocska lelkesen támogat - gondolom a temploma már üres -parancsolják kezdettől vissza a templom falai mögé a papokat.

Ők mondják, hogy csak a lelki gondozással foglalkozzanak, s ne avatkozzanak olyan kérdésekbe, amelyekhez nem értenek, amiben nincs semmi illetékességük.

Akkor most mi a liberális crédó? A suszter maradjon a kaptafánál, a papok a templomban, s a szószékről se politizáljanak, vagy az ellenkezője?

Ha a Fidesz mellett prédikálnak, akkor az ördögtől való, illetéktelen beavatkozás a közéletbe, ha a liberálisok mellett, akkor az üdvözítő és kívánatos?

Az egyház mindig csak veszített akkor, amikor elkötelezte magát politikai pártok mellett.

Liszkai "a" társadalom aktivitására buzdító szavai általánosak , ezért semmitmondóak . Ezt a beszédet egy világi , moralizálni akaró ember is elmondhatta volna...

Mit tudsz te erről az emberről, hogy megítéled őt????
Mit tudsz te arról, hogy kit és hogyan segít???

Amúgy neked ez nyilván nem tűnt fel, de nemcsak a migránsokról beszélt, de ez nyilván már nem jutott el a szürke agysejtekhez.

A Jobbik nélkül szebb a Jövő!

Ezt a kérdést elég alaposan megvitattuk az előző két évben. Végül népszavazást is tartottunk róla. Természetesen mindent újra és újra elő lehet venni, csak az a kérdés, mi változott?

Valóban itt vannak a határon a muzulmán fiatalemberek, azzal a céllal, hogy eljussanak Ausztriába, Németországba, Svédországba. Átsegíthetnénk őket oda, csakhogy ma már az osztrákok, németek, svédek is azt akarják, hogy oda ne menjenek. Ha mi átengednénk őket a határon, akkor hamarosan az Osztrák-magyar határon emelt kerítés előtt kóricálnának ezrével. Ők nyilván jobban szeretnének ott lenni, mint ahol most vannak, de vajon mi is ezt szeretnénk? A kedves tüntizők is azt szeretnék? És mit szeretne a plébános úr?

Te már megszámoltad, hogy hányan vannak abban a mentőcsónakban??

A jelenkori keresztény egyház olyan szinten hipokrita, hogy az valami elképesztő, nem csoda, hogy sorban fordulnak el tőle a hívek.
Talán nem is baj, ha az egyház ebben formájában megszűnik, így létjogosultságukat vesztik a templomok, így ahelyett, hogy drága pénzen új létesítményeket hozunk létre, a templomok épületét tudjuk hasznosítani a migránsok elhelyezésére.

Liszkai Tamás röszkei plébános szerint a társadalom nem mondhat le a politika fölötti kontrollról és felelősséget kell vállalnia a kényelmetlen helyzetekben is.

Nagyon szép nyájas szöveg, csak az nem derül ki, hogy mit takar.

Az nem derül ki a nyájas szövegből, hogy például Afrikában az ENSZ adatai szerint a mai 1 milliárdos népesség néhány évtizeden belül 2 milliárdra, az évszázad végére pedig 4 milliárdra nő. Ázsiában India, Pakisztán, Bangladesh, Afganisztán iszonyúan túlnépesedett.

Az ott élők számára pedig a polgárháborúk, a nyomor és az aszályokat követő éhínségek miatt továbbra is komoly vonzerőt jelent Európa.

Az EU erőforrásai nem végtelenek, mint ahogyan a véges nagyságú Föld erőforrási sem végtelenül nagyok.

Ha korlátlan beáramlás, amely Liszkai Tamás röszkei plébános szerint szükségszerű és kívánatos, akkor a kontinens, amely jelenleg hatalmas lehetőségeket kínál mind az 500 millió lakosának és a civilizáció mintájaként szolgál az emberiség számára, akkor a nem túl távoli jövőben el fog merülni a káoszban.

Az erőszakosan beáramlók tömegei nem kímélnék Európa olyan nyájas polgárait sem, mint Liszkai Tamás röszkei plébános.

Szolzsenyicin aki sokáig volt a Gulag foglya leírta, hogy az élelem hiány és a túlzsúfoltság miatt a a kedvezőtlenek voltak a túlélési esélyek. A köztörvényes bűnözőknek erőszakos viselkedésük miatt nagyobbak voltak a túlélési esélyeik.

Nagyon helyes!
Nem kell se szegény terrorista, se multimilliárdos álmenekült sem.
Kifelé a 130.000 tolvaj, adócsaló ferdeszeművel!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés