Már csaknem 126 ezren kértek bértámogatást

2020. május 28. 10:15

Folyamatos az érdeklődés a bértámogatás iránt, már 125 ezer 853-an igényelték munkáltatójukkal közösen, mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

2020. május 28. 10:15
null

Schanda Tamás közölte: e lehetőséggel azok élhetnek, akiknek a munkaidejét a munkáltatója a veszélyhelyzet kihirdetése óta kénytelen volt csökkenteni. A támogatásnak köszönhetően viszont nemcsak a részmunkaidőre kapnak bért, hanem azon felül is pénzhez jutnak, akár havonta több mint 100 ezer forinthoz.

Rendületlen az érdeklődés a speciális, úgynevezett kutatási, fejlesztési és innovációs bértámogatás iránt is, amelyet eddig 10 ezer 335 mérnöknek, kutatónak igényeltek, tette hozzá.

Az államtitkár az intézkedések szükségességét azzal indokolta, hogy bár az operatív törzs és a kormány döntéseinek és az emberek fegyelmezettségének, szabálykövetésének köszönhetően Magyarországot nem döntötte le a lábáról a koronavírus-járvány, és kezd újraindulni az élet, de megtorpantunk, és ez látszik a gazdasági mutatókon is.

Schanda Tamás kijelentette: nem szakítanak az elmúlt évtized politikájával, továbbra is a munkát tekintik a gazdaság alapjának. Ha munka van, minden van: a dolgozó szülő jó példát tud mutatni a gyerekeinek, sikereket, eredményeket érhet el nap mint nap, és érezheti, hogy hozzájárul az ország erősödéséhez – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a járvány miatt kialakult helyzetben mindent megtesznek a munkahelyek védelméért, amennyi munkahelyet a vírus mégis elpusztít, legalább annyi újat hoznak létre.

Kitért arra, hogy a múlt héten elindult a gazdaságvédelmi akcióterv újabb programja, a munkahelyteremtő bértámogatás, amelynek keretében mintegy 80 milliárd forintos keretösszegből segítik hozzávetőleg 70 ezer regisztrált álláskereső újbóli munkába állását. A támogatás dolgozónként havonta akár 200 ezer forint is lehet, az igénylők száma napról napra jelentősen emelkedik.

Szólt arról, hogy a cégeket egy 50 milliárd forintos, a hatékonyság növelését és munkahelyek megtartását célzó pályázattal is segítik a foglalkoztatás és az eredményesség növelésében, az ehhez kapcsolódó felhívás a napokban jelent meg.

A korábbi céljaikon, a jól bevált irányokon nem változtatnak, ezért ez a konstrukció is magyar, high-tech és zöld: döntő többségében magyar vállalkozásokat támogatnak abban, hogy csúcstechnológiájuk legyen, energiahatékonyabbá, zöldebbé váljanak – mondta.

Az államtitkár megjegyezte, a munkahelyek védelméből a Külgazdasági és Külügyminisztérium is óriási részt vállal, a versenyképesség-növelő támogatási programra eddig 625 pályázat érkezett be, ezzel mintegy 111 ezer munkahelyet védenek meg.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében összességében már több mint 1 millió embernek nyújtanak valamilyen fajta segítséget, támogatást – hangoztatta.

Schanda Tamás azt mondta: a munkahelyek védelmével párhuzamosan a magyar tulajdonú cégeket is meg kell védeni, e vállalatok kiemelt partnerek az ország gazdaságának megerősítésében. Nem engedhető meg ezért azt, hogy a válságot kihasználva külföldi cégek szerezzenek tulajdont bennük, ez nemcsak gazdasági, de szuverenitási kérdés is – jelentette ki.

Szavai szerint „ha a tulajdont átengedjük külföldi kézbe, könnyen előfordulhat, hogy a magyar gazdaság, a magyar emberek érdekei háttérbe szorulnak, és a gyors, könnyű haszonszerzés kerül előtérbe”.

A külföldi tulajdonos persze lehet jó tulajdonos is, ezért tiltani nem lehet, és nem is érdemes, hogy esetenként részt szerezzenek magyar vállalkozásokban – közölte. Jelezte, ennek figyelembevételével készült az a kormányrendelet, amely lehetőséget ad rá, hogy külföldi szereplő magyar stratégiai vállalatban 2020 végéig csak miniszteri engedéllyel szerezhessen tulajdonrészt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyes ágazatokban bizonyos típusú és mértékű ügyleteket be kell jelenteni a belgazdaságért is felelős innovációs és technológiai miniszternek, akinek 45 napja van arra, hogy döntsön: tudomásul veszi az ügyletet, vagy azt megtiltja – tette hozzá. Ismertetése szerint a rendelet olyan kiemelten fontos ágazatokra vonatkozik, mint a vegyi szektor, az egészségügy, a védelmi ipar, vagy az élelmiszerágazat.

Schanda Tamás méltatta a magyar kutatók, mérnökök munkáját. Azt mondta, most, a koronavírus-járvány idején is bizonyították, hogy a világ élvonalához tartoznak. Beszámolt arról, hogy mivel a magas szintű szaktudás és a megfelelő infrastruktúra is rendelkezésükre áll, 3 milliárd forintos keretet tettek elérhetővé a vírussal, a járvánnyal összefüggő projektek finanszírozására.

A cél, hogy Magyarország önellátóvá váljon a védekezéshez szükséges eszközök előállításában, legyenek visszajelző rendszerek, melyekkel pontos képet kapható az ország átfertőzöttségéről, a vírus terjedésének vonaláról, és felkészülhessenek hasonló jövőbeni helyzetekre – közölte az államtitkár.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qwrtzq
2020. május 30. 13:30
teljesen objektív és világosak a feltételek persze az is lehet, hogy óóóóóórbánnak 10 millió haverja van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik