Nem szállhatott fel a gép, ami illegális bevándorlókat szállított volna Nagy-Britanniából Ruandába

2022. június 15. 10:22

A brit belügyminiszter csalódott, de reményei szerint a következő járat már célba ér.

2022. június 15. 10:22
null

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az utolsó pillanatban akadályozta meg, hogy felszálljon az első repülőgép, ami összesen hét illegális bevándorlót szállított volna az Egyesült Királyságból az afrikai Ruandába – számolt be a POLITICO. 

A fedélzeten tartózkodó egyik iraki férfi ügyében kedd este, indulás előtt nagyjából másfél órával döntött az EJEB. A testület szerint a deportálás visszafordíthatatlan károkat okozhatott volna a menedékkérőnek, erre hivatkozva pedig a többi migráns ügyvédje is keresetet nyújtott be.

A repülőgép így a kifutópályáig sem jutott el.

Miután megérkezett az EJEB ítélete a migránsok elhagyhatták a gépet, a bevándorlók haladékot kaptak és az üres gép pedig visszatért a hangárba. A meghiúsult út megközelítőleg 500 ezer fontba került.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a brit kormány megállapodást írt alá Ruanda vezetésével, hogy az illegális bevándorlók az afrikai országban folyamodhassanak menekültstátuszért. A britek a migránsok befogadásáért cserébe pénzügyi támogatást folyósítanak az afrikai országnak. A brit kormány egészen tegnapig egyetlen egy ember esetében sem élt a megállapodásban rögzített lehetőséggel. A brit migrációs politikáról szóló elemzésünket itt olvashatja.

, a brit kormány megállapodást írt alá Ruanda vezetésével, hogy az illegális bevándorlók az afrikai országban folyamodhassanak menekültstátuszért. A britek a migránsok befogadásáért cserébe pénzügyi támogatást folyósítanak az afrikai országnak. A brit kormány egészen tegnapig egyetlen egy ember esetében sem élt a megállapodásban rögzített lehetőséggel. A brit migrációs politikáról szóló elemzésünket olvashatja.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) korábban élesen kritizálta a brit kormány migrációs politikáját. Véleményük szerint a bevándorlási eljárás kiszervezése és a pénzügyi támogatás folyósítása nem helyettesíthetik az állam felelősségét, valamint a menedékkérők fogadásának és a menekültek védelmének kötelezettségét az állam területén belül.

Priti Patel a meghiúsult repülőút után kijelentette, „csalódott”,

hogy a járat nem indulhatott el, és „meglepőnek" nevezte a strasbourgi testület beavatkozását. A brit belügyminiszter azonban hozzátette, a döntés nem riasztja el a szigetország kormányát, az ítéletet már vizsgálják a brit vezetés jogászai és megtesznek mindent, hogy a következő járat már célba tudjon érni.

Borítókép: VUDI XHYMSHITI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2022. november 18. 08:47
Hét ember. Szégyen. Én megmondtam, hogy nem tudják megcsinálni. Ismét igaz, hogy nem szabad beengedni őket. Ebből mindenhol háború lesz.
Bell & Sebastian
2022. november 18. 08:47
Közös európai értéketek a migráns, őrizzétek csak.
David Lindenwald
2022. november 18. 08:47
Kibaszott agyrém, baszd meg! Tetves, rohadt ingyenélő, geci niggerek, meg terrorista, nőmolesztáló arabok-ezeket beengedni és minden áron benttartani! Na, ezért léptek ki a britek az Unióból! Kétségetek ne legyen: ezek röhögnek rajtunk, hogy: ilyen hülyék csak itt vannak a világon!! "Otthon nincstelen, tanulatlan gyökér senki voltam" (mert ott bár szegények, de józanul gondolkodnak, reálisak az emberek!) Európában nem csinálok semmit-és úr vagyok(meg gazdag)! - röhögik a pofánkba. És minket vádolnak rasszizmussal ha ezt megmondjuk nekik!! Európa ébredj fel végre!!!
patópál
2022. november 18. 08:47
Akkor mire volt jó a Brexit, ha még a strasbourgi bíróságot sem merik leszarni? Mégis mit gondoltak a britek, mi fog történni, ha felszáll a gép? Lerajzolják őket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik