Kipufogógáz-csalás gyanúja – razziák a Hyundai és a Kia ellen

2022. július 03. 17:48

A Hyundai és leányvállalata, a Kia is illegális hatástalanító eszközöket építhetett be a dízelmotorokba. A Rajna-Majna régióban mindkét vállalat telephelyét átkutatták e gyanú miatt. Autók százezreit érinti az ügy.

2022. július 03. 17:48
null

A Hyundai autógyártó és a Kia irodáiban házkutatást tartottak dízelüzemű járművek megengedhetetlen manipulációjának gyanúja miatt. Mintegy 140 nyomozó indult Németországba és Luxemburgba, hogy nyolc épületben razziát tartson – közölte kedden az illetékes frankfurti ügyészség.

A bizonyítékok biztosítása érdekében a frankfurti ügyészség átkutatta a két Rajna-Majna menti vállalat és a BorgWarner beszállító cég helyiségeit. Körülbelül 180 nyomozót vontak be. A műveletet az uniós hatóság, az Eurojust koordinálta.

A Hyundai európai központjának, Offenbachnak a szóvivője kedden csak annyit közölt, hogy teljes mértékben támogatják a vizsgálatot.

Nem tisztázott azonban, hogy az érintett járműveket melyik országokban jegyezték be. A nyomozók szerint a motorvezérlő rendszer állítólag számos mindennapi helyzetben biztosította a kipufogógáz-tisztítás kikapcsolását vagy korlátozott működését. A jelentés szerint nem tartották be a megfelelő kibocsátási normákat, és megtévesztették a vásárlókat.

Először a Volkswagen-csoport ismerte el az ilyen hatástalanító eszközök használatát. Számos más gyártót és beszállítót is vizsgáltak hasonló ügyeskedés miatt - írja a német Spiegel.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. július 06. 23:11
Ez a konkurenciának szól. Most majd Euro milliárdos perek végég kapnak Euro milliárdos bírságokat. Végül a nyugat európai tulajok autóit újakra cserélik a keletiek pedig kapnak egy ingyenes átvizsgálást és idehozzák a szennyező autókat, amiket újkori áron árulnak majd garanciával.
Vallasz Vilmos
2022. július 05. 00:04
Liberális, de bio város soha nem lesz. Nem tudom mi az a bio város, de a főpolgármester lopott ötletei csak látszat, szemfényvesztés.
szgbj
2022. július 05. 00:04
Igazad vagyon. Bp nemcsak liberális, de bio város is lesz. Menekülés!
Istók3
2022. július 05. 00:03
A lószart majd kinevezik légylegelőnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik