A kelet-német gazdaság gyorsabban növekszik, mint a nyugat-német

2022. július 06. 09:07

Az ukrajnai háború és az ellátási lánc problémái ellenére, az Ifo gazdaságkutató előrejelzése szerint a kelet-német államok gazdasága 2022-ben tisztességes növekedésnek örvendhetnek – különösen az egyik iparág növekszik.

2022. július 06. 09:07
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Az Ifo Intézet szerint Kelet-Németország gazdasága idén várhatóan 2,9 százalékkal nő, ami gyorsabb, mint a Szövetségi Köztársaság egészének 2,5 százalékos növekedése. Ha télen még sikerülne elkerülni a földgázhiányt, akkor 2023-ban 3,5 százalékkal emelkedne a gazdasági teljesítmény keleten – közölték a gazdaságkutatók.

Az idei évet a szolgáltatók koronavírus-válság utáni talpra állása jellemzi. Ezért magas, részben kétszámjegyű növekedés várható a vendéglátó- és idegenforgalmi ágazatban. Ebből különösen Berlin és a kelet-németországi turisztikai régiók fognak profitálni” – mondta Joachim Ragnitz, az Ifo Intézet drezdai kirendeltségének gazdasági szakértője.

Ragnitz azt is feltételezi, hogy a gazdasági tevékenység jelenlegi terhei ismét gyengülni fognak a további előrejelzési időszakban. Az infláció a következő hónapokban valószínűleg ismét csökkenni fog, az Európai Központi Bank által bejelentett kamatemelések miatt is. A magas energiaárak is csökkenni fognak az előrejelzési időszakban, mivel Európa egyre inkább függetlenedik az orosz energiaellátástól. Ismét feloldották a korona miatti hosszadalmas sanghaji zárlatot, hogy a jövőben a Kínából származó köztes áruk beszerzése is normalizálódjon. E feltételezések alapján az iparnak jövőre ismét erőteljesen növekednie kell, amiből különösen Szászország profitál. A gazdasági helyzet normalizálódása a szolgáltató szektorokban várható. 

A nehéz kezdeti helyzet ellenére a munkaerőpiac tovább élénkülhet, elsősorban a vendéglátásban és a turizmusban várható új munkaerő. A növekvő munkaerőhiány miatt, még a minimálbér jelentős emelése sem lesz komoly negatív hatással a munkaerő-keresletre. A kelet-német területek ezért idén 1,2 százalékos (Szászország: 0,7 százalékos) növekedésre számíthatnak a foglalkoztatottak számában. Jövőre viszont már csak 0,6 százalékos lesz a növekedés (Szászország: 0,3 százalék), azért is, mert munkaerőhiány van.

Az ukrajnai háború miatti magas energiaárak és a globális ellátási láncok folyamatos zavarai azonban negatívan hatottak a gazdaság olyan alágazataira, mint az ipar és az építőipar, és lassították a GDP növekedését.

Az előrejelzés véglegesítése óta a kockázatok növekedtek.

Az Ifo Intézet június közepén fejezte be gazdasági előrejelzését.

– különösen az Oroszországból érkező gázszállítások visszafogása miatt. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a következő fűtési időszak végén, 2023 tavaszán az ipar gázellátását is racionalizálni kell majd. Ez a termelés erőteljes visszaeséséhez vezetne, ami aztán a gazdaság más ágazataira is átgyűrűzne. Ezeknek a hatásoknak a számszerűsítése azonban mai szemmel nézve aligha lehetséges.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik