A csehek is ellenőrizhetik a határt

2015-12-09 11:52:57
Milan Chovanec cseh belügyminiszter szerint elképzelhető, hogy a migrációs válság miatt visszaállítják a határellenőrzést. A probléma nem egyszerű szerinte, mert Csehország schengeni övezethez való csatlakozása után az állam felszámolta vagy eladta az erre használt épületeket a határátkelőknél.

Csehország nem zárja ki, hogy a migrációs válság miatt a jövőben esetleg fel kell majd újítani az ellenőrzéseket a határátkelőkön. A belügyminisztérium ez okból elemzést készített az osztrák határon kialakult helyzetről, s a közeljövőben megteszi ugyanezt a szlovák és a lengyel határszakasz vonatkozásában is - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter szerdára virradóra a cseh nemzetbiztonsági tanács ülése után Prágában.

Fel kell térképezni a helyzetet, hogy hogyan lehetne megoldani az ellenőrzések felújítását a határátkelőkön” - jelentette ki Chovanec. Hangsúlyozta: a probléma nem egyszerű, mert Csehország schengeni övezethez való csatlakozása után az állam felszámolta, eladta vagy bérbe adta a határátkelőkön szükségtelenné vált épületeket, amelyeket korábban az útlevélkezelők és a vámosok használtak.

Mobil épületeket használnának

A kormány a megoldást elsősorban a mobilis, áthelyezhető hivatalok létesítésében látja. A régi épületek visszavásárlása nemigen jöhet szóba” - fejtette ki a belügyminiszter. Miután a legnagyobb migrációs nyomás a cseh-osztrák határon várható, a belügyminisztérium elsőként ennek a határszakasznak helyzetét mérte fel. Részleteket a tárcavezető azonban nem közölt.

Nyár óta a cseh-osztrák határátkelőkön szúrópróbaszerűen időnként ellenőrzik az autósokat és a nemzetközi vonatok utasait. A cseh-szlovák határon áthaladó vonatokon szintén van ilyen rendőri ellenőrzés, amely eddig problémamentes volt.

A nemzetbiztonsági tanács megvitatta az úgynevezett terroristaellenes intézkedéscsomagot is, amelynek megvalósítása törvénymódosításokat is követelne. Ennek részletei szintén nem ismeretesek. A testület megállapította, hogy jelenleg Csehországban a helyzet biztonságos, és nincs semmiféle terrorveszély. „Csehországban jelenleg nincs magasabb szintű biztonsági kockázat” - szögezte le Milan Chovanec. Megjegyezte, hogy a hatóságok a karácsonyi ünnepekkel kapcsolatban nem terveznek szigorúbb biztonsági intézkedéseket.