Egyre többen érkeznek a balkáni útvonalon

2015-12-09 13:30:02
Másfél nap alatt 6378 ember érkezett Horvátországba a belügyminiszter tájékoztatása szerint. A magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 485 377 migránst vettek nyilvántartásba. Szlovéniában magánszemélyek tiltakoznak a kerítésépítés miatt.

A Horvátországon és Szlovénián átvonuló migránsok száma néhány napi csökkenés után ismét növekszik, megközelíti a napi ötezret – jelentette a két ország sajtója szerdán. Ranko Ostojić horvát belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy a horvát hatóságok szakmai és törvényességi szempontból hibátlanul végzik a dolgukat. Közölte, hogy kedden 21 óráig 4300 migráns lépte át a szerb-horvát határt, szerdán 9 óráig pedig újabb 2078 ember érkezett az országba.

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 485 377 migránst vettek nyilvántartásba. „Az átvonuló migránsok közül senki nem akar itt maradni, mindössze 18 ember kért eddig menedékjogot Horvátországban” – tette hozzá a tárcavezető.

Magánszemélyek tiltakoznak a kerítés miatt

Szlovénia eközben folytatja a kerítésépítést a horvát-szlovén határszakaszon. Miután Zágráb már négy tiltakozó jegyzéket is küldött Ljubljanának, mert álláspontja szerint a szlovén fél által a közös határon épített kerítés horvát területre is átnyúlik, szlovén magánszemélyek is tiltakozásba kezdtek.

A nézeteltérés a Kupa folyó partján épülő technikai akadály körül alakult ki a szlovén hatóságok és a lakosság között, mert a kerítés a tervek szerint több helyen magánterületen és udvaron is keresztülhaladna, ami miatt a tulajdonosok petíciót indítottak az építés ellen.

Szlovéniába kedden 5351 migráns érkezett. Szerdán 6 óráig újabb 1078 ember lépte át a horvát-szlovén határt. Az országban – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 306 192 illegális bevándorlót regisztráltak. Ausztriába október 20. óta 292 322 migráns távozott Szlovéniából.