Újabb szakaszon épül kerítés a görög-macedón határon

2015-12-10 10:23:42
A görög Niki és a macedón Medzsitlija között épül fel a macedón határzár újabb szakasza. A szkopjei kormány megfogalmazása szerint az intézkedés célja, hogy a migránsokat az áteresztőpontokra, a legális határátkelőhelyekre tereljék.

A macedón-görög határ újabb részén, a görög Niki és a macedón Medzsitlija között folytatódik a migránsáradat szabályozása céljából emelt kerítés építése – tájékoztatott csütörtökön a vesti.mk szkopjei hírportál. A macedón sajtó korábban úgy értesült, hogy a macedón-görög határ ötven kilométeres szakaszán épül három méter magas kerítés. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a mostani szakasz ennek része-e, és arról sincsenek információk, hogy a Medzsitlijánál épülő kerítést milyen hosszúra tervezik.

A szkopjei kormány megfogalmazása szerint az intézkedés célja, hogy a migránsokat az áteresztőpontokra, a legális határátkelőhelyekre tereljék, és ezzel szabályozzák az országba irányuló áradatot. Kerítés azokon a szakaszokon épül, ahol a leggyakrabban igyekeznek a migránsok illegálisan bejutni Macedóniába. A macedón hatóságok november 19. óta csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be az országba, akik már rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal.

A görög rendőrég szerdán erővel eltávolította a görög-macedón határról azt a több mint kétezer embert, aki hetek óta tüntetett azt követelve, hogy a macedón hatóságok tegyék lehetővé bejutásukat az országba. A rendőrség autóbuszokkal Athénba szállította őket. Többségük nem válságövezetből, hanem Iránból, Marokkóból, Algériából, Pakisztánból érkezett.