Sunnyogva toloncolja ki a migránsokat Németország

2015-12-23 10:29:09
Éjszaka, legmélyebb álmukból keltik fel a kitoloncolandó nyugat-balkániakat a német hatóságok, hogy aztán utasforgalommal szinte nem rendelkező regionális repterekre vigyék őket. A migránsok harmada tűzzel-vassal tiltakozik a kitoloncolás ellen.

A hesseni Kassel közelében lévő Calden regionális repülőtér az induló járatok gyakoriságát elnézve elég nyugis hely benyomását kelti. Heti három, a Germania légitársaság által üzemeltetett charterjárat indul innen délre, januártól pedig már csak heti egy gép száll fel az észak-hesseni városka mellől. A 2013-ban 275 millió euróból felépített reptér élete azonban ennél sokkal izgalmasabb.

Itt szállnak fel a főként a nyugat-balkáni országokba repülő különgépek is, kitoloncolt migránsokkal a fedélzeten. A reptér adatai szerint 2015-ben több, mint négyezer migráns élvezhette Kassel-Calden szolgáltatásait, ami az 52 ezres teljes utasforgalomnak csak 7 százalékát teszi ki. Ez gépenként 100 emberrel számolva 40 repülőgép, de inkább több, számos gép félig üresen szállt fel, a kitoloncoltak ugyanis egész egyszerűen köddé váltak, derül ki a Die Welt riportjából. A hesseni Balpárt politikusa, Janine Wissler cinikusnak tartja, hogy a kereszténydemokrata-zöld tartományi vezetés egy gyakorlatilag alig használt reptéren postázza haza a kitoloncoltakat, mégpedig azzal a céllal, hogy a kitoloncolások ne nagyon kapjanak nyilvánosságot.

„Logisztikailag nyilván előnyös, de ez inkább tragikus irónia” – kommentálta a regionális reptereken történő kitoloncolást a hesseni szocdemek szociálpolitikai szóvivője, Gerhard Merz. A hesseni belügyminisztérium által közölt adatok szerint a kitoloncoltak kétharmada önként száll fel a repülőre, egyharmaduk viszont mereven elzárkózik attól, hogy visszatérjen eredeti hazájába, ami gyakran drámai jelenetekhez vezet.

A Die Welt riportjából kiderült az is, hogy legtöbbször éjszaka jönnek el a hatóságok a kitoloncoltakért, akiknek ilyenkor gyorsan össze kell szedniük minden holmijukat, így felháborodottan, zaklatottan, néha rezignáltan veszik tudomásul a hírt. Sokan felejtik el bepakolni irataikat, pénztárcájukat vagy éppen szemüvegüket, és volt már olyan is, hogy valaki pizsamában szállt fel a különjáratra.

Időközben már a frankfurti nemzetközi repülőteret is igénybe veszik a hatóságok. A főként nyugat-balkáni migránsok utazási költségeit és a fedélzeten történő étel-italfogyasztást Hessen tartomány költségvetés állja.