Soha ennyi nyugat-európai zsidó nem vándorolt még Izraelbe

2016-01-15 19:26:37
Tavaly közel 10 ezer nyugati-európai zsidó költözött Izraelbe, ami a valaha mért legmagasabb szám, közülük majdnem 8 ezren Franciaországból vándoroltak el, ami mögött valószínűleg ott van, hogy a franciaországi zsidókat éri a legtöbb támadás, többnyire muszlim szélsőségesek részéről.

Tavaly rekordszámú nyugat-európai bevándorló érkezett Izraelbe az erősödő antiszemitizmus miatt – közölték csütörtökön a Zsidó Ügynökség nevű szervezet képviselői. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli újság honlapján közzétett adatok szerint 2015-ben 9880-an döntöttek a zsidó államba költözésről Nyugat-Európában – ami a valaha mért legmagasabb szám. Közülük majdnem 8 ezren Franciaországból érkeztek, ahol az egyre nagyobb számú antiszemita támadás miatt megingott a biztonságba vetett hite a világ harmadik legnagyobb zsidó közösségének. Közel nyolcszáz brit zsidó is a távozás mellett döntött, őket nagyságrendben az olasz és a belga csoportok követték.

Figyelmeztetésként kell szolgáljon az európai vezetők számára, hogy rekordszámú európai zsidó nem érzi többé hazájának Európát, ennek fel kellene ráznia az Európa jövőjéért aggódókat” – mondta Nátán Saranszki, a szervezet vezetője. „Ugyanakkor Izrael és a zsidó állam képviselte értékek előtti tiszteletadás, hogy Izrael az első számú célpontjuk egy jobb jövő építése céljából” – tette hozzá.

Sok a támadás

Szakértők szerint a második világháború óta nem éreztek hasonló fenyegetést az európai zsidók – állítja a The Times of Israel. Belgiumban, Dániában és más európai országokban, valamint a legnagyobb mértékben Franciaországban érték támadások a zsidókat – főként muszlim szélsőségesek részéről. Franciaországban él legnagyobb – félmilliós lélekszámú – európai zsidó közösség, amelynek intézményeit, iskoláit és zsinagógáit rohamfelszerelést viselő rendőrök védik. Noha a francia népesség kevesebb mint egy százalékát adják, a bejelentett rasszista támadások több mint fele feléjük irányult 2014-ben a hivatalos adatok szerint.