Migráció

Faymann: Ausztria felfüggeszti Schengent

2016-01-16 19:53:08
Azon menekülteket, akik nem akarnak Németországba tovább utazni, Ausztria nem engedi be ezután a területére – mondta Werner Faymann osztrák szociáldemokrata kancellár az Österreich című lapnak. Szerinte „megrendítő”, hogy az EU a bonyolult szerkezete miatt nem tud olyan fontos problémákat gyorsan megoldani, mint a menekültválság; és ha nem lesz előrelépés a külső határok védelmében, „az egész EU megkérdőjeleződik”. Faymann a migránskvótát elutasító országoknak is üzent: „Aki nem szolidáris a menekültkérdésben, az a pénzügyi támogatások terén vétóval számolhat”.

Minden menekültet ellenőrizni kell, a gazdasági menekülteket pedig el kell utasítani - nyilatkozta Werner Faymann osztrák szociáldemokrata kancellár az Österreich című lapnak. Faymann szerint az osztrák kormány új startot akar a menekültek határokon történő ellenőrzése terén. „Mi Németországhoz hasonlóan megerősítjük a határellenőrzéseket és a menekültek visszafordítását”. Azon menekülteket, akik nem akarnak Németországba tovább utazni, Ausztria nem engedi be ezután a területére.

Faymann határozottan leszögezte, hogy aki Ausztriába érkezik, azt szigorúan leellenőrzik, és akinek nem jár a menedékjog vagy  nem igényel menedéket, azt visszafordítják. Ausztria most „ideiglenesen hatályon kívül helyezi Schengent”. Faymann szerint ha az EU-nak nem sikerül a külső határait biztosítania, akkor egész Schengen megkérdőjeleződik. „Akkor minden országnak a saját nemzeti határait kell ellenőriznie.” 

Az osztrák kancellár erősen kritizálta az EU-t: szerinte „megrendítő”, hogy az EU a bonyolult szerkezete miatt nem tud olyan fontos problémákat gyorsan megoldani, mint a menekültválság. Szerinte ha nincs előrelépés a külső határok védelmében, „az egész EU megkérdőjeleződik”.

Werner Faymann egyúttal figyelmeztette azokat az országokat, amelyek nem vesznek fel menekülteket. Úgy fogalmazott: „Aki nem szolidáris a menekültkérdésben, az a pénzügyi támogatások terén vétóval számolhat”.