BÁH-vezető: Növekedni fog a migrációs nyomás

2016-01-19 09:31:17
Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója szerint történhetnek olyan intézkedések a környezetünkben, amelyek azt eredményezhetik, hogy más határszakaszokon is intézkedésekre lesz szükség annak érdekében, hogy megóvják Magyarországot az illegális bevándorlástól.

Növekedni fog Európa felé a migrációs áramlás a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója szerint. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának előrejelzései is arra utalnak, hogy különösen az időjárás enyhülésével tömegek fognak útnak indulni, és úgy látszik, a válságövezetben sem normalizálódik a helyzet, így Európa felé a migrációs áramlás nem fog megszűnni, csak növekedni fog – mondta Végh Zsuzsanna kedden az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: ez pillanatnyilag nem érinti Magyarországot, de történhetnek olyan intézkedések a környezetünkben, amelyek azt eredményezhetik, hogy más határszakaszokon is intézkedésekre lesz szükség annak érdekében, hogy megóvják Magyarországot az illegális bevándorlástól. Végh Zsuzsanna hangsúlyozta, erre a lehetőségre felkészültek, a létszámot, a technikai eszközöket és a befogadó intézményeket tekintve is.

A BÁH igazgatója szerint a múlt évben az ügyintéző apparátust bővítették, 220 kormánytisztviselőt tudtak munkába állítani. A hivatal a közfoglalkoztatási programban is segítséget kapott, 136 közfoglalkoztatott elsősorban az adminisztrációs feladatok ellátásában vett részt. Mindemellett a rendőrség részéről egy 100 fős, úgynevezett szenior állományba tartozó emberek is segítették a munkájukat, valamint belső átcsoportosításokat is végrehajtottak a frekventált szakaszokra. Növelték a befogadó kapacitást, mindennek jelentős költségvetési hatása volt. Végh Zsuzsanna ismertetése szerint 10 milliárd forint többletforrást kaptak, ami pontosan a duplája az eredeti költségvetésüknek.