„Nem bírom ezt tovább” – német szociális munkás a menekültekről

2016-01-20 10:33:03
Egy német szociális munkás a menekülttáborban szerzett negatív tapasztalatairól, és ezek miatti csalódásáról írt az N24 német tévécsatorna honlapján. A fiatal nő elmondása szerint a menekültek agresszívek, követelőzőek, nem tartják be a megállapodásokat és lenézik a nőket.

„Ha őszinte vagyok, a munka azoknak a 90 százalékával, akikkel én találkozom, inkább kellemetlen, és sajnos nem olyan, ahogy korábban elképzeltem” – mesélt a hamburgi menekültszálláson szerzett keserű tapasztalatiról egy német nő az N24 német tévécsatorna honlapján.

A szociális munkás tavaly ősszel nagy lelkesedéssel kezdte meg a munkát a szálláson, mert tényleg segíteni akart az érkezőkön – írja az Index a német cikk alapján. Első tapasztalatai pozitívak voltak, igaz, a korai időkben még nem találkozott a menekültekkel.

Később azt a feladatot kapta, hogy segítsen a szálláson lakó ezerötszáz migráns szociális ügyeinek intézésében. Ekkor kellett szembesülnie azzal, hogy a valóság mennyire más, mint az általa a menekültekről alkotott kép. Négy pontba szedte problémáit.

Követelőzőek és agresszívak

A német nő szerint a menekültek extrém módon követelőzőek. Azonnal autót, házat szeretnének maguknak, ha pedig a segítők nem tudják teljesíteni irreális kéréseiket, agresszívvá válnak. Volt, aki éhségsztrájkkal, más öngyilkossággal fenyegetőzött. A szociális munkás arról is beszámolt, hogy az egyik kolléganőjét azzal fenyegették meg, hogy lefejezik.

Hamis adatokat adnak meg magukról

A menekültek sokszor megbízhatatlan információkat adnak meg magukról – közölte a nő. Gyakran kiderül, hogy egy menekült mást mond magáról az egyik, mást a másik szociális munkásnak. Egy migráns például, miután az alkalmazottól megtudta, hogy a nála lévő papírok a visszatoloncolásról szólnak, teljesen más papírokkal jelentkezett a következő szociális munkásnál.

Nem tartják be a megállapodásokat 

A német hölgy harmadik problémája az volt, hogy a menekültek nagy része nem tartja be azt, amiben megállapodtak. A menedékkérőknek jelentkeznie kéne orvosi vizsgálatra, a migránsok azonban nem jelennek meg a számukra kijelölt időpontban. 

Lenézik a nőket

A szociális munkás számára a legnagyobb probléma az volt, hogy a menekültek egy rész semmibe veszi a nőket. „Ha én nőként mondok nekik valamit vagy egy utasítást akarok adni nekik, alig figyelnek rám, azt azonnal elutasítják, és inkább egy férfi kollégámhoz fordulnak” – meséli. A migránsok rendszeresen a nők után fütyülnek, saját nyelvükön megjegyzéseket tesznek, melyeket a többiek hangosan röhögnek. Előfordult, hogy a menedékkérők telefonjaikkal fotózták a hölgyet, hiába tiltakozott, illetve kérte, hogy ne tegyék. A német nő szerint a helyzet egyre csak romlik.

A szociális munkás elmesélte, hogy néhány hónapja már nem hord szűk ruhákat, nem sminkeli magát. De nem csak külsején, hanem viselkedésén is változtatott. Nem megy a menekülttáborban olyan helyekre, ahol általában egyedülálló férfiak tartózkodnak, a lehető legtöbb időt az irodájában tölti, és már nem tömegközlekedéssel jár dolgozni, hogy elkerülje a molesztálást. 

„Nem bírom ezt tovább” – írja a hölgy a cikkben, aki habár társaival együtt többször jelezte a problémákat, nem kapott segítséget. Így nem maradt más választása, mint hogy felmondjon.