Schengen: 2017 végéig maradhatnak a határellenőrzések

2016-01-23 12:35:47
A Welt am Sonntag című német lap értesülései szerint több uniós tagállam, köztük Németország és Ausztria is szeretné elérni, hogy 2017 végéig fenntarthassák a határellenőrzést azokon a szakaszokon, ahol most is ellenőriznek. Ausztria közben a schengeni térségből való kizárással fenyegette meg Görögországot.

Németország, Ausztria, Dánia, Svédország és Belgium is azt szeretné elérni, hogy egészen 2017 végéig fenntarthassák a határellenőrzést azokon a migrációs nyomással érintett határszakaszokon, ahol korábban visszaállították a határellenőrzést. A schengeni szabályok értelmében az ellenőrzést csak indokolt esetben és ideiglenesen szabad visszaállítani: Németország esetében például májusban járna le a határellenőrzésre engedett idő. Ezt akarják további másfél évvel, 2017 végéig meghosszabbítani – írja a Welt am Sonntag.

A lap információi szerint a határellenőrzés meghosszabbításának lehetőségéről az uniós belügyminiszterek hétfői informális ülésén fognak tárgyalni Amszterdamban. Ha a belügyminiszterek megfelelő többséggel megegyeznek a kérdésben, azután kerülhet a kérdés a Bizottság, majd az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elé. A lap szerint amennyiben Görögország nem orvosolja a helyzetet, és továbbra sem ellenőrzi hatékonyan a határait, úgy esély van a határellenőrzések meghosszabbítására.

Ausztria közben azzal fenyegeti Görögországot, hogy kizárják a schengeni térségből. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a Welt am Sonntagnak úgy nyilatkozott: Görögország tartósan nem tesz eleget a schengeni egyezményből eredő kötelezettségeinek, ugyanakkor a felajánlott segítséget pedig habozik elfogadni. Ha Athén továbbra sem biztosítja a külső határok védelmét, akkor igenis beszélni kell Görögország schengeni övezetből való kizárásáról – mondta Mikl-Leitner, hozzátéve: az egy mítosz, hogy nem lehet ellenőrizni a török-görög határt.