Szlovénia nem kobozza el a migránsok értékeit

2016-01-26 12:08:48
Egyelőre nem fizetteti meg a migránsokkal a szállításuk és ellátásuk költségeit Szlovénia. Eközben Vlaho Orepic, az új horvát belügyminiszter ellátogatott a bródi tranzitközpontba, ahol arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Horvátország épít-e kerítést határán, azt válaszolta: „A problémának több aspektusa is van, nem korrekt leegyszerűsíteni a drótkerítés kérdésére”.

Szlovénia egyelőre nem fizetteti meg a migránsokkal a szállításuk és ellátásuk költségeit, de a kormány nem zárják ki ennek lehetőségét sem – közölte Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára.

Sefic a közszolgálati rádiónak úgy nyilatkozott, hogy Szlovénián keresztül eddig 428 ezer migráns haladt át, ami 20 millió euróba (közel 6,5 milliárd forint) került az országnak. Kijelentette: egyelőre nem gondolkodnak azon, hogy megfizettetik a migránsokkal a szállításuk és ellátásuk költségeit, vagy elkobozzák értékeiket – utóbbit Svédország és Dánia már bevezette –, de ha nő a migránsok száma, nem zárják ki ennek a lehetőséget sem.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 428 188 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt szombaton 414, vasárnap 1564, hétfőn 1723 migráns lépte át, kedden 9 óráig viszont egyetlenegy sem. 216-ban 49 584 fő volt az átlépők száma. 

Vlaho Orepic, az új horvát belügyminiszter a hét elején ellátogatott a bródi tranzitközpontba, ahol arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Horvátország épít-e kerítést határán, azt válaszolta: „A problémának több aspektusa is van, nem korrekt leegyszerűsíteni a drótkerítés kérdésére”. Egyúttal hozzátette: Horvátország a követelményeknek megfelelően fog eljárni a jövőben. 

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 607 404 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 1 847, keddre virradóra ugyanakkor egyetlen közel-keleti bevándorló sem lépte át a szerb-horvát határt.