Bakondi: A migrációs útvonal nem haladhat Magyarországon keresztül!

2016-02-03 12:07:39
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György elmondta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy lehetséges megváltozott migrációs útvonalnak Magyarország ne legyen része. Az M1 reggeli műsorában beszélt az Európa-szerte bevezetett szigorításokról, hozzátéve: nem várható csökkenés a migránsáradatot illetően.

Bakondi György, Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója az M1 reggeli műsorában elmondta: nincsen arra utaló körülmény, amely szerint a migráció mértéke csökkenne, és hozzátette, hogy a legfrissebb adatok 62 ezer januárban Európába érkezett migránsról számolnak be, ami többszöröse a tavalyi januári adatnak.

A főtanácsadó hangsúlyozta, hogy már minden felelős európai politikus fontosnak tekinti Európa határainak védelmét. Elmondta: minden lehetőt meg kell tenni az illegális migráció megállítására, főként a schengeni határoknál. Támogatóan nyilatkozott a macedón-görög és a bolgár-görög határon létesítendő újabb védelmi vonaláról. Utalt Macedónia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria jelentős korlátozásaira, ahova már csak azok az iraki, szír és afgán menekültek mehetnek, akiknek célállomása Ausztria vagy Németország.

Szó volt arról is, hogy Görögország is fokozottabb betartását ígérte a szabályoknak és Európa-szerte jelentős intézkedések történtek a bevándorlási szabályok szigorítását, illetve a rendvédelmi és titkosszolgálati szervek megnövelt hatáskörét és eszközeit, erejét illetően. A migrációs útvonal a főtanácsadó szerint változhat, de elmondta, mindent megtesznek azért, hogy Magyarország ne szerepeljen ebben az útvonalban. Hozzátette: érdemi döntéseket remélnek az Európa Tanács februári ülésétől.