Tévút

2016-02-04 08:18:35

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Ha ez így megy tovább, ha ez nem változik, baj lesz. Nyugat-Európa lakosságának ugyanis nagyon hamar elege lesz abból, hogy a biztonsága és a jóléte is veszélybe került.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy diplomata hangján ugyan, de a napokban kimondta: Angela Merkel migrációs politikája elhibázott, Berlinben rossz döntést hoztak, amit Ausztriának nem kellett volna követnie. Tegyük hozzá, Ausztriának olyan sok választása nem volt, hiszen a német kancellár szirénhangja egészen Nepálig vagy más irányban Fekete-Afrika mélyéig is elhallatszott.

Tavaly szeptemberben, amikor a magyar kormány úgy döntött, buszokkal a határ közelébe utaztatja a migránsokat, Bécsnek a kialakuló – a szabályok betartatásából fakadó – elkerülhetetlen feszültség vagy a migránsok beengedése között kellett választania. Angela Merkel és Werner Faymann osztrák szociáldemokrata kancellár némi tanakodás után arra jutott, hogy ideiglenesen félreteszi a szabályokat, és beengedi az embereket.

Olyan szabályok félretételéről beszélünk, amelyek miatt Magyarországot végtelenül hálátlan és igazságtalan helyzetbe kényszerítették. Hónapokon keresztül mindenki beletörölte a lábát a hazánkba, azok a vezetők is, akik a háttérben azért elvárták, hogy rendes, szabálykövető tagállam módjára védje meg a határát, és ne engedje tovább a migránsokat, mert ugye Dublin, meg Schengen.

Sebastian Kurz becsületére legyen mondva, hogy nem állt bele érdemben a sárdobálásba. Annál inkább beindult Faymann, aki a szeptemberi határnyitás után lehazugozta a magyar kormányfőt, és azt mondta, hogy »Ausztria nem hagyja magukra az üldözötteket«.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.