Rengeteg migránsgyerek tűnik el a rendszer szeme elől

2016-02-04 09:31:20
Migránsgyermekek tűntek el a regisztrációt követően Európában – adta hírül az Europol. A gyermekek veszélyben vannak, kihasználhatják őket, így egy emberi jogi szervezet mellett a Nemzetközi Migrációs Szervezet is foglalkozik már az üggyel, adta hírül az Euronews.

Tízezernél is több gyermek tűnhetett el a migránshullámban, miután regisztrálva lettek – jelentette ki az Europol. A gyerekek könnyű prédái lehetnek az emberkereskedőknek, de fennáll a veszélye a kényszermunkának, a szexuális kihasználásnak, valamint a bűnbandák befolyásának is – írja az Euronews.

Az Európai Unió bűnüldöző hatóságának egyik vezetője, Brian Donald úgy fogalmazott, hogy ezek a gyermekek „elvesztek a rendszerben szó szerint”, így nem tudják, merre lehetnek. Fölhívta arra is a figyelmet, hogy fennáll a veszély a gyermekek kihasználására, ahogy mondta: erre mindenkinek oda kell figyelnie.

Egy emberi jogi szervezet és brit lapok is arra gyanakszanak, hogy az eltűnt gyerekek egy részét törökországi ruhagyárakban kényszerítik munkára illegálisan – a vádat Ankara tagadja.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet a „sokkoló” jelzővel illette az eltűnt fiatalkorúak számát. A szervezet reméli, hogy az EU erőforrásaiból fordít a gyermekek megkeresésére is.