Fico: Az EU vagy megoldja a migránsválságot vagy összeomlik

2016-02-09 17:52:12
„Öngyilkos politikai korrektség” címmel írt publicisztikát Robert Fico a pozsonyi Hospodárské Noviny lapba. A szlovák kormányfő bírálta a szlovák médiát a migránsválság kapcsán, és azt is leszögezte: 2016-ban vagy megoldja az EU a migránsválságot vagy össze fog omlani annak súlya alatt.

Az idei év lesz az, amikor az Európai Unió (EU) vagy megoldja a migránsválságot vagy maga is összeomlik – szögezte le Robert Fico szlovák kormányfő a pozsonyi Hospodárské Noviny (HN) gazdasági-közéleti napilapban kedden megjelent véleményírásában. Az „Öngyilkos politikai korrektség” című írásában a szlovák kormányfő, uniós tagországok és vezetők a migránsválságra reakcióként tett lépéseit és kijelentéseit idézve, bírálja a szlovákiai médiát, amely állítása szerint „átlátható politikai célokat követve” elhallgatja a biztonsági kockázatok a bevándorlásból adódó növekedését vagy szántszándékkal kisebbnek mutatja azok súlyát.

Aki nem látja azt, hogy a lakosság körében nő az abból adódó feszültség, hogy az EU a migránsválság kapcsán máig nem tett le megoldást az asztalra, miközben a bevándorlási hullám folytatódik, becsukja szemét a valóság előtt, s ez katasztrofális következményekkel járhat” – hangsúlyozta Robert Fico. Kifejtette: amennyiben az unió el akarja kerülni, hogy néhány hónapon belül mély válságba jusson, az egyedüli helyes álláspont a migránsválság kezelésére az, hogy mihamarabb bebiztosítsa külső schengeni határokat és visszatérítse a menekültstátuszra nem jogosult migránsokat. „Mert akár tetszik, akár nem, éppen 2016 lesz az az év amikor az EU vagy megoldja a migránsválságot vagy összeomlik (annak súlya alatt)” – tette hozzá Robert Fico.