Szijjártó: Faymann sértegeti Magyarországot

2016-02-17 13:01:52
Ausztria támogatja a menekültek elosztásában a német és svéd álláspontot, a határok biztosítása kérdésében viszont a visegrádi négyek mellett áll ki – jelentette ki Werner Faymann osztrák kancellár a Kuriernak adott szerdai interjújában, hozzátéve, hogy ennek ellenére nem tagja az „Orbán-koalíciónak”. Szijjártó Péter szerint az osztrák kancellár tovább folytatja „szánalmas hazugsághadjáratát”.

Werner Faymann osztrák kancellár a Kurier című osztrák lap szerdai számában megjelent interjújában kijelentette: a menekültek elosztásában a németországi és a svédországi álláspont mellett áll ki, a határ biztosításának kérdésében pedig támogatja a visegrádi országok által is képviselt álláspontot. 

Faymann szerint Ausztria Németországhoz fűződő kapcsolata „továbbra is nagyon barátságos és jó”, azonban egy kormánynak a döntései során figyelembe kell vennie a helyi realitásokat, hiszen felelősséggel tartozik saját választóinak. Azt azonban elutasította, hogy tagja lenne az „Orbán-koalíciónak”. Elmondása szerint nem hagyja, hogy a mostani lépések kapcsán „összehasonlítsák olyasvalakivel, aki nem fogad be menekülteket, nem látja el őket rendesen, és nem folytat le velük szemben méltányos eljárást”. Werner Faymann továbbá arról is beszélt, hogy kitart azon álláspontja mellett, hogy uniós pénzeket vonjanak el azon országoktól, amelyek nem vesznek részt a migránsválság megoldásában.

Akinek nincs útlevele, az nem utazhat át egy országon

A törökországi határellenőrzésről és a menekültek európai elosztásáról szóló németországi javaslat gyakorlatba ültetésére van esély a kancellár szerint, azonban a menekültek útvonalán fekvő határátkelőknél meg kell hozni a szükséges intézkedéseket. Úgy vélte, hogy más országok, mint például Szlovénia, Horvátország, Macedónia határátkelőinél is fel kell készülni arra, hogy az uniós külső határok védelme nem történik meg kielégítően vagy időben.

Kijelentette: akinek nincs útlevele, vízuma vagy menekültjogosultsága, az nem utazhat át egy országon. Faymann szerint Ausztria jó példát mutatott, hiszen tavaly mintegy 90 ezer menekültkérelmet fogadott be. A kancellár úgy látja, hogy Európában nagy a félelem, azonban – jelentette ki – elítél minden olyan politikust, aki ezenfelül gyűlöletet szít.

Szijjártó: A buta vádakat visszautasítjuk

A magyar tárcavezető mindezzel kapcsolatban kiemelte: az osztrák kancellár tovább folytatja „szánalmas hazugsághadjáratát” Magyarországgal szemben. „A buta vádakat visszautasítjuk”, Magyarország mindig is befogadta a menekülteket, de a gazdasági bevándorlókat nem fogadja be – közölte. Hozzátette: mindenkinek tisztességes ellátást és eljárást biztosítanak.

Szijjártó Péter felidézte: az osztrák kancellár „tavaly még sértegette Magyarországot a kerítés miatt”, és meghirdette a nyitott kapuk politikáját. Ma viszont már kerítést épít, megerősítené Európa határait, bezárná a kapukat, és inkább a válságrégiókban segítene – magyarázta. Vagyis Werner Faymann azt mondja, amit Magyarország is mondott már egy évvel ezelőtt – mutatott rá a külügyminiszter, majd hangsúlyozta: az osztrák kancellár azonban ezzel párhuzamosan is sértegeti Magyarországot, és európai politikushoz méltatlan magatartást tanúsított az utóbbi hónapokban.