Külön egység javítja a határkerítést

2016-02-22 19:56:43
A belügyminiszter szerint a határkerítés hatékony, hiszen volt olyan nap, amikor senki sem próbálkozott átjutni rajta. Pintér Sándor megjegyezte azt is: a kerítés helyreállítását külön egység végzi, a javítás költségei ugyanakkor minimálisan.

Külön egységet állítottak fel a magyar határkerítés helyreállítására, amennyiben megrongálják – nyilatkozta az M1 aktuális csatornának hétfőn Pintér Sándor belügyminiszter, aki továbbra is hatékonynak tartja a műszaki határzárat. A belügyminiszter kiemelte: a kerítés tavaly október közepi megépítése állította meg a menekültáradatot. Mint felidézte: korábban volt olyan nap, amikor tízezren érkeztek a magyar határokhoz és át is keltek rajta. „Ma van olyan nap, amikor egyetlen egy ember sem próbál átlépni a kerítésnél” – hangsúlyozta Pintér Sándor, hozzátéve: „számomra ez hatékony”.

Pintér Sándor szerint a kerítés javításának költségei jelenleg minimálisak. Az igazán nagy tételt a megerősített rendőri jelenléttel kapcsolatos kiadások jelentik – hangzott el az M1 híradójában.

Újra egyre több a migráns a déli határ környékén

Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte, hogy tavaly ősz óta a legtöbb, 501 határsértőt fogtak el péntektől vasárnapig az ország területén. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 113, szombaton 151, vasárnap pedig 237 határsértőt fogtak el. Az MTI tudósítója hétfőn a helyszínen azt tapasztalta, hogy már nappal is egyre több a migráns a szerb-magyar határ térségében, a vajdasági oldalon folyamatosan bukkannak föl tíz-húsz fős csoportok.

A migránsok mozgását a határt őrző rendőrök és katonák távcsővel, valamint technikai eszközökkel folyamatosan figyelik. Hétfőn kora délután a katasztrófavédelem egy drónja szállt föl Mórahalom közelében, és a járőrök a drónra erősített kamera képén követték nyomon a határ túloldalán tartózkodókat. Hétfőn rendőrségi helikopter is járőrözött a térségben, a határ mentén telepített hőkamerák segítségével pedig már több kilométeres mélységben felfedezhető, ha a migránsok a zöldhatár felé tartanak.