Kósa: Nem lehet a migránskvótáról népszavazni

2016-02-24 15:57:10
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője ősszel még úgy válaszolt egy jobbikos felvetésre, nem lehet a migránskvótáról népszavazni, mivel szerinte az ügy nemzetközi szerződésben foglalt jogokat érint.

Még 2015. október 5-én tartott sajtótájékoztatót Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője , ahol arra kérte a kormányt, hogy kormány lépjen fel a kötelező kvóták ellen. A frakcióvezető akkor arról beszélt: a kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne valósuljon meg a kötelező európai kvótarendszer intézménye. Akkor a lehetséges eszközök között említette az úgynevezett európai polgári kezdeményezést, valamint az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságához való fordulást.

Egy Jobbikos felvetésre, valamint újságírói kérdésre válaszolva akkor Kósa elvetette annak lehetőségét, hogy népszavazás legyen a kötelező kvóta kérdéséről. A frakcióvezető akkor azt mondta egy lehetséges népszavazásról: az ügy nemzetközi szerződésben foglalt jogokat érint, amelyekről az alaptörvény szerint nem lehet referendumot kezdeményezni.