Nem kvótaproblémája van Európának

2016-02-27 12:43:39

Feledy Botond
Index
A második legnagyobb csoportot az afgánok adják. Ez annyiban releváns, hogy a szír békefolyamat nem fogja befolyásolni az ő migrációs attitűdjüket.

„Hogy mennyire nem egy mezei menekülttörténetet írunk most, azt azért a számok is jól szimbolizálják. A legfrissebb Frontex-jelentés, amely januárban jött ki, az 2015. harmadik negyedévét írja le. Ekkor 617 412 illegális határátlépést regisztráltak, és azonos időszakban 405 131 menedékkérelmet adtak be. A korábbi nyári hónapokkal együtt eddigre 283 353 menekülő nem adott be menedékkérelmet, nem jelent meg a hatóságok monitorán a jelentés szerint, tehát őket »illegális tartózkodóként« számolja el a statisztika. Az ő mozgásuk, szándékuk nem ismert, nem mérhető. Az arányok még számíthatnak, hogy e tömegnek mekkora része friss érkező és hány tartós illegális tartózkodó van, mindenesetre egy évvel korábban (2014. harmadik negyedév) még csak 146 ezer volt ez a szám azonos időszakban.

Érdekesség, hogy a 2014-es azonos időszakhoz képest a kiutasítások és kitoloncolások száma csak szimbolikusan nőtt, miközben az illegális határátlépők száma egy évvel korábban ekkor csak 112 ezer fő körül volt. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok e téren az ötször nagyobb tömeg ellenére sem fordítottak illetve utasítottak el több embert.

Ugyanez igaz a csempészetben közreműködők számára: 2800 embercsempészt detektáltak 2014 őszén, míg 2015 őszén ez csupán 3166, holott többszöröse volt a csempészett emberek száma a korábbinak, nyilván az infrastruktúra is valamennyire leköveti ezt.

Az már ismert becslések alapján, hogy az egész tavalyi év során megközelítőleg 1,1-1,2 millió ember érkezett meg Európába a Földközi-tengeren vagy az Égei-tengeren keresztül. Ez a tömeg már első ránézésre is nagyon vegyes képet mutat: a nemzetiségi bevallásban természetesen a szírek vezetnek, ugyanakkor a második legnagyobb csoportot az afgánok adják. Ez annyiban releváns, hogy a szír békefolyamat nem fogja befolyásolni az ő migrációs attitűdjüket, sőt, adott esetben az ISIS szíriai kiűzése után nem kizárt, hogy az idegen harcosok egy része megint az afgán hegyekbe vonuljon vissza és további hullámokat indítson.

Az afrikai szubszaharai népek ugyanúgy fontos részét adják a menekülőknek. Az ő sorsuk szintén nem Szíriához, hanem a Boko Haramhoz, az ebolához, a kilátástalansághoz és az afrikai vallási, illetve etnikai villongásokhoz kötött. Líbia továbbra is darabokban, a helyi ISIS filiálé épp olajmezők elfoglalására törekszik és a tengerpart egy részét is ellenőrzi.

Végül egy új és trendszerűen növekvő jelenség az európai migrációban a klímamenekültek csoportja. A fenti Frontex-jelentés közel 8000 bangladesi menekültről ír, akiknek az útvonaláról egyelőre alig tudunk valamit, csak annyi bizonyos, hogy még alighanem sokan készülnek erre a veszélyes útra.

A fenti csoportok szinte mindegyikére jellemző, hogy nagyon fiatal társadalmakból érkeznek, ahol a korfa dagad az ifjaktól.”

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.