Donald Tusk a bevándorlóknak: Ne jöjjenek Európába!

2016-03-03 13:17:41
Görögország a schengeni övezet, az eurózóna és az Európai Unió része marad – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Athénban. Tusk hozzátette: szigorúan ellenőrizni kell az EU külső határait, de a tagállamok egyoldalú lépései rombolják az uniós szolidaritást. Tusk a török miniszterelnököt meg akarja győzni, hogy kevesebb migránst engedjen Görörországba.

Görögország a schengeni övezet, az eurózóna és az Európai Unió része marad – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Athénban, az Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel folytatott tárgyalások után. Görögország kizárása Schengenből nem megoldás a menekültválságra – hangsúlyozta Tusk egy athéni sajtótájékoztatón. Az Európai Tanács elnöke emellett nyomatékosította: véget ér a „potyautas-korszak”, és arra szólította fel a potenciális illegális gazdasági bevándorlókat, hogy ne jöjjenek Európába.

„Ne jöjjenek Európába. Ne higgyenek a csempészeknek. Ne kockáztassák feleslegesen az életüket és a pénzüket” – mondta a lengyel politikus. „Sem Görögország, sem más európai ország nem lesz tranzitállomás a jövőben – tette hozzá. „Újra alkalmazni fogjuk a schengeni szabályozásokat.”

Szigorúan kell ellenőrizni a külső EU-s határokat

Tusk szerdán a szlovéniai Dobovában található menekülttáborban tett látogatása során kijelentette, hogy vissza kell térni a schengeni rendelkezésekhez, amelyek magukban foglalják az EU külső határainak szigorú ellenőrzését. Ez utóbbi nélkül Tusk szerint elképzelhetetlen a menekültválság megoldása.

Az Európai Tanács elnöke azt is hangsúlyozta, hogy a tagállamok menekültválság kezelésére irányuló egyoldalú lépései – például a belépők számának korlátozása – rombolják az uniós szolidaritást.

Tusk meg akarja győzni a törököket

Csütörtökön már több mint 11 ezren torlódtak fel a görög-macedón határon, mivel Macedónia csak rövid időre nyitja meg a határátkelőt, és pusztán a papírokkal rendelkező, szíriai és iraki menekülteket engedi be területére. A macedón rendőrség szerdán és csütörtökön összesen 510 bevándorlót engedett tovább, miközben csak szerdán több mint kétezer társuk érkezett újonnan Görögországba.

Tusk balkáni körútja után Törökországban folytatja a menekültválsággal kapcsolatos tárgyalásokat. A lengyel politikus ankarai tartózkodása alatt arról szeretné meggyőzni Ahmet Davutoğlu török miniszterelnököt, hogy csökkentse a Görögországon keresztül Európába áramló migránsok számát. Az ET-elnök kulcsfontosságúnak nevezte az EU és Törökország együttműködését. 

Ciprasz kikelt Macedónia ellen

Eközben a görög miniszterelnök bírálta azokat az uniós tagállamokat, amelyek vonakodnak részt venni a menekültek elosztásában. Ciprasz Macedónia ellen is kikelt, és azt mondta, hogy a hétfői brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozón szankciókat fog követelni azok ellen, akik nem tesznek eleget az uniós szinten meghozott döntéseknek.

„Görögország semmi esetre sem lesz az elveszett lelkek gyűjtőtábora” – nyomatékosította Ciprasz. A görög kormányfő jövő kedden Izmirbe utazik egy görög-török csúcstalálkozóra, ahol a menedékre jogosulatlan migránsok visszaszállításának felgyorsításáért fog szót emelni.